Branič

ш

„Б Р А Н И Ч"

Одобрен је прелаз адв. приправницима: Владимиру Гертељу од Др. Ненада Гризогона код Сергија Ростовцева, адв. у Београду и Божидару Панићу од Милана Матића код Др. Богољуба Јовановића, адв. у Бограду. Избрисани су из именика адвокатских приправника: Бошко Милић под 19. новембра 1937. год. по одјави принципала и Ђорђе Митровић под ,28. октобар 1934. год., због ступања у државну службу.

По писменом обавештењу члана Одбора Симе Алкалаја, да је старешина Среског суда за град Београд издао наредбу, да обавештења могу давати само судије код којих се предмети налазе у раду, примио је претседник Симић да учини потребну интервенцију, пошто се овакав начин рада противи одредбама судског пословника.

Члан Одбора Др. Радоје Вукчевић ставља своје примедбе на елаборат који је о Предоснови грађ. законика израдио Одбор за проучавање пројеката Закона и Уредаба. После дискусије умољен је члан Одбора, а уједно и члан Одбора, који је сарађивао на изради елабората Војислав .Милошевић да у самом елаборату изврши потребне измене у духу примљених примедаба, па да се на једној од идућих седница донесе одлука о прихватању елабората у целини. Члан Одбора Др. Радоје Вукчевић поново покреће питање заштите адвоката на кривичним претресима од напада и добацивања како окривљених тако и саме публике. Претседник Симић каже да је због овога већ интервенисао код претседника Окружног суда за град Београд.

Заменик претседника Милан Живадиновић предлаже да Комора интервенише да се у Окр. суду за гр. Београд одреди један судија за депозите а један за стечајеве, јер се дешава, да се решења из ових оделења годинама не израђују, односно странкама не достављају. Претседник Симић прима на себе да учини потребну интервенцију.

Поводом питања режима за политичке осуђенике у Нишком казненом заводу, које је покренуо члан Одбора Трипко Жугић, претседник Симић даје обавештење, да су код њега долазиле породице осуђеника, али да им је одговорио, да не може само Комора да се залаже по овим питањима, већ их упутио да посете министра правде као делегација и ангажују и друге установе или друштва да се по тој ствари заинтересују с тим, да ће се Комора увек радо придружити таквој иницијативи. Седница од 29. децембра . 437. год. Претседник Владимир Симић саопштава, да је у Окруж. суду за гр. Београд учињен распоред тако, да ће у оделењу депозита бити довољно судија на раду. Исто ово важи и за оделење стечаја. Саопштење ово чини у вези предлога заменика претседника Милана Живадиновића на прошлој седници. Истовремено саопштава, даје говорио и са старешином среског суда за гр. Београд, који му се жалио на тескобу просторија у којима је суд смештен и чак предлагао да се адвокатска соба укине, или ако се не укине да се одреди нека крајња соба, мало склонитија, како би се у истој лакше ред одржао. Каже, да је прихватио ову другу солуцију.

Уписани су у именик адвоката: Алексије Демченко са седиштем у Београду и Тихомир Миленковић са седиштем у Београду. Одобрено је Живојину Московљевићу пресељење адв. канцеларије из Београда на Умку одмах по публиковању огласа у Службеним новинама, а за преузиматеља одређен је Петроније Вишњић, адв. из Београда. Уписани су у именик адв. приправника: Алекса Маркишић на вежби код^ адв. Милоша Качаревића у Алексинцу са почетком вежбе од 18. децембра 1937. год.; Милорад Нинковић на вежби код адв. Илије Савковића У Београду, са почетком вежбе од '8. XII. 1937.; Драгић Мирковић на вежби код. адв. Милоша Станковића у Владимирцима, са почетком вежбе