Branič

ИЗ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ

137

од 16. децембра 1937. год.; Златија Радојчић, рођ. Илић на вежби код адв. Војислава Калановића у Београду са почетком вежбе од 22. децембра 1937. год.; Радмило Цагић на вежби код адв. Др. Драгољуба Росића у Владимирцима са почетком вежбе од 27. децембра 1937. год.; и Богдан Теофиловић на вежби код адв. Ђорђа М. Поповића у Чачку са почетком вежбе ■од 28. децембра 1937. год. Одобрен је прелаз адв. приправнику Драгутину Костићу од адв. Др. Драгомира Исаковића код Др. Сава Стругара у Београду. Избрисани су из именика адв. приправника: Добривоје Сретеновић под 17. новембра 1937. год. по својој одјави; Војин Срећковић под 25. новембра 1937. год. по одјави принципала; Др. Милан Херцог под 25. новембра 1937. год. по одјави принципала.

Члан Одбора Др. Младен Жујовић саопштава да је посетио једног •свог брањеника у Нишком казненом заводу и да је том приликом разговарао и са управником завода. У нгзи са жалбама политичких осуђеника, управник му је дао потребна обавештења из којих се види, да нису сви разлози за жалбу умесни. Што се тиче болничног лечења политичких осуђеника управник му је признао да ту постоји заиста велика незгода, али да он не може помоћи. Ово питање може да уреди Министарство социјлне политике и нар. здравља, па би добро било, да се Комора министарству обрати једном писменом преставком. Решено је да се преставка напише и преда Министарству социјалне политике и нар. здравља. Седница од 12. јануара 1938. год. По акту Богдана Лекића, адв. из Београда Бр. 24.-38. којим извештава да се не може примити преузиматељства канцеларије Јеврема Томића, решено је, да се упита Јеврем Томић кога другог жели дамуКомора именује за преузиматеља. Тим поводом претседник Симић изјављује, да је у вези одређивања Богдана Лекића за преузиматеља канцеларије Јеврема Томића било извесних саопштавања тока седнице ван Коморе и да му се Лекић жалио како је од извесних лица прихватање да буде преузиматељ ове канцеларије третирано на начин, који нема никакве везе са Зак. о адвокатима и којим се то преузимање доводило у везу са извесним тврђењима која Лекић од себе апсолутно одбија. Претседник Симић утврђује да у самој седници није било никаквог неповољног изјашњавања у погледу Лекића и да тврђења о којима Лекић говори не потичу са седнице Одбора ове Коморе.

Уписани су у именик адв. приправника: Лујо Харазим на вежби код адв. Жарка Новакова у Београду са почетком вежбе од 29. децембра 1937. год.; Јанко С. Јанковић на вежби код адв. Косте Радовановића у Жабарима са почетком вежбе од 1. јануара 1938. год.; Живојин Беговић на вежби код адв. Драгише Здравковића у Београду са почетком вежбе од 23. децембра 1937. год.; Бошко Милић на вежби код адв. Владимира Јелића у Смедереву, с тим, да му се почетак вежбе накнадно одреди због чега се његов предмет предаје Одбору за контролу приправничке вежбе на мишљење и предлог. Одобрен је прелаз адв. приправницима: Андреји Полачеку од адв. Богдана Лекића код адв. Др. Јосипа Холендера у Београду; Авраму Баруху од адв. Морица Демајо код адв. Симе Алкалаја у Београду; и Вељку Ковачевићу од адв. Томе Милосављевића код адв. Љубише Димитријевића у Београду. Избрисани су из именика адв. приправника: Милош Тодоровић под 28. децембра 1937. год. због ступања у државну службу; Радомир Глушац под 28. децембра 1937. год. због ступања у државну службу.

Заменик претседника Милан Живадиновић подноси писмен реферат у име Одбора за реорганизацију Бранича. По овом питању вођена је кратка дискусија, па је на предлог Др. Радоја Вукчевића решено, да се ово Одборово писмено образложење умножи и достави свим члановима Одбора, како би се са овим питањем детаљно упознали, по да се на идућој седници поново исто узме у претрес и донесе одлука.