Branič

ПРОМАТРАЊЕ УРЕ1БЕ О БАНОВИНИ ХРВАТСКОЈ

87

торном одлуком у првостепеном поступку за 1—1 х /2 месец од дана заметнутог поступка. Додатак на прописану хранарину за извршење, сем Београда где се наплаћује по 5.— дин., постоји још само у Загребу где се за подвоз трамвајем извршног органа наплаћује 3.— дин. Одлагање судских радњи због неуредне доставе, пропуштања исте или губл>ења доставница или целог списа што је у Београду свакодневни случај, није познато у Загребу, Сплиту, Осијеку и Земуну (али који у извештају додаје: „осим ако се достава има извршити у Београду"). 5 )

Ллјо М. Костић, профгсор права — Београд. Проматраше Уредбе о Занозини ХрЈаа.хској 1.ех с1ага е1 татјеШ езве (1еде1. I Уредба о бановини Хрватској може бити посматрана са више гледишта, са разних аспеката. Она може бити разматрана политички, географски, привредно, етнички, демографски итд. Овде ће бити изложена посматрању са искључиво правног гледишта, али не ни са тог гледишта у потпуности. Правно се тројако може излагати и критиковати Уредба о бановини Хрватској, три реда проблема се појављују, три групе питања долазе у обзир. (1) Прво се може гледати дали је Уредба донета од надлежног органа и у прописаној форми, дали су испуњени правни реквизити за предузету процедуру, дали су се стекли услови за примену одређеног поступка и супсумирање под одређену происходну норму. То је разматрање Уредбе са правно процесуалног гледиша. (2) Затим се може гледати дали је оно што је прописано јасно статуирано, изложено адекватно и недвосмислено, дали су текстови чисти и неконтрадикторни, дали је норма у целини и у појединостима разумљива и очигледна. То је посматрање Уредбе са гледишта правне одн, дегислативне технике. (3) Најзад се може Уредба посматрати с обзиром на оно шго је она произвела и створила; каква је новообразована правна конструкција; колико је она логична и сагласна целокупном правном поретку у Држави; постоји ли хармонија укупног државног уређења. То је посматрање Уредбе са правно-логичног гледишта. Овде ће се Уредба о бановшга Хрватској посматрати само са гледишта легислативне технике, с обзиром на јасност и прецизност текстова. Остали правни проблеми у вези ове Уредбе делом су већ изложени а делом ће бити изложени доцније. Одмах се мора рећи да је поменута Уредба заиста пуна тех-

5 ) После овог реферата развила је се дискусија и сви говорници су се, углавном, сложили са предњим излагањем, са изузетком да су неки главни разлог таквог стања сматрали само недовољне просторије, док је већина приписивала слабом надзору и недовољној организацији.