Branič

212

„Б Р А Н И Ч"

Уписани су у именик адвокатских приправника: Велизар Пешић код Моше Варона адвоката из Ниша, Војин Пантовић код Марка Миловића адвоката из Берана. Предмет молбе Драгише Јеремића, за упис у именик адв. приправника упућен је Дисциплинском већу, ради оцене достојности. Седница од 8 маја 1940 у Скопљу На седници ужег •— извршног Одбора од 8 маја 1940 год. којој су присуствовали гг. Драгутин Тасић .претседник Коморе и Др. Јосип Седмак и Крунислав Органџијевић и секретар Стеван Тривунац, донесене су одлуке: Уписани су у именик адвокатских приправника: Богдан Ненадић код Милисава Анђелића адв. из Пријепоља, Блажо Станковић код Владимира анаменског адвоката из Ђаковице, Милутин Божовић код Радивоја Зоњића, адв. из Пећи. Предрагу Вучковићу одобрен је прелаз из канцеларије Александра Хаџи Пешића у канцеларију Антонија Бачића, адвоката из Ниша. Милан Партоњих адвокат из Пирота брисан је из именика на основу §. 33 од. III. Закона о адвокатима.

Скупштини Савеза Адвокатских Комора, одржаној .12 маја 1940 године у Новом Саду, присуствовали су од стране ове Коморе г. Драгутин Тасић претседник и њени изасланици гг. Павле Милићевић, Крунислав Органџијевић, Благоје Поповић и Стеван Тривунац, сви адвокати из Скопља.

Почетком месеца априла ове године Комора је послал? својим члановима отштампан именик адвоката и двокатских приправника за ову годину и распис који садржи: а) саопштење одлука Београдске и ове Коморе о заједничком часопису Браничу са свима условима и појединостима о томе; б) саопштење о сазиву Скупштине Савеза Адв. Комора на дан 12 маја 1940 г. у Новом Саду, уз позив члановима, да евентуалне предлоге за ову Скупштину пошаљу Комори до 20 априла 1940 год.; в) опомена члановима да плате члански улог за наступело тромесечје, као и дуговани; г) поновни позив у вези прошлогодишњег да адвокати и адв. приправници замене карте идентитета, које вреде свега годину дана; д) позив члановима адвокатима, који нису осигурани код пензионог фонда, да то одмах учине, јер је осигурање обавезно по §. 118 Зак. о адвокатима, а и корисно. Уз овај позив дат је и кратак преглед о стању фонда, и, ђ) поступак противу пискарача и позив члановима, да се и сами ангажују противу тога зла; да сваки случај достављају Комори, и да сва тражења Коморе извршују брзо и тачно и подносе тражене одговоре и податке.

ПРИКАЗИ

Славољуб Б. Поповић и Др. Јанко Таховић: Одлуке о п ш т е с е днице државног савета у години 1937, 1938 и 1939. У последње време код нас се доста ради на образовању судрке праксе редовних судова као и праксе Државног Савета. Ова обрада добија пуног изражаја у приказивању судских и административно судских одлука у часописима или у самосталном прикупљању и штампању. При обрађивању судске праксе код Државног Савета ствар је лакша и с обзиром на форму коју добијају одлуке специјално значајна. По Закону о Државном Савету постоји установа Опште седнице Државног Савета која доноси решења у циљу једнообразности у правосуђу. Сазцв ових седница у пракси стриктно се спроводи чим у коме оделењу дође