Branič

474

„Б Р А Н И Ч*

Одобрен је упис у именик адв. приправника: Павловићу Момиру код Павлићевића Миодрага са почетком вежбе од 16 нов. 1940; Николићу Ристи код Урошевића Љубише у Крушевцу са почетком вежбе од 12 нов. 1940; Божићу Радивоју код адв. Путника Др. Душана у Београду са почетком вежбе од 12 нов. 1940; Вуковићу Стеву код адв. Олипа Др. Јанка у Београду са почетком вежбе од 20 нов. 1940; и Олипу Радовану код Олипа Др. Јанка са почетком вежбе од 13 нов. 1940. Одобрен је прелаз адв. приправницима: Нинковићу Милораду од адв. Савковића Илије код адв. Бошковића Драгомира у Београду, Цветићу Милораду од адв. Павловића Павла код адв. Несторовића Миодрага у Београду, Маринковићу Марку од адв. Панајотовића Светислава код адв. Павловића Павла у Београду, Поповићу Ратиславу Д. од адв. Поповића Дамјана код адв. Стевановића Миливоја у Београду, и Милентијевићу Милентију од адв. Ивеше Михаила код Божића Каменка у Крагујевцу. Избрисан је из именика адв. приправника Пешић Јордан под 15 нов. 1940 због ступања у стални кадар.

ПАЖЊА АДВОКАТИМА Адвокатској комори у Београду стизале су жалбе од већег броја њених чланова: 1) да судови не досуђују трошкове по Правилнику о висини награда за адвокатске послове у споровима, где странке заступају адвокати; и 2) да судови досуђују парничке трошкове странкама, које саме, бев адвоката воде парницу или које пред среским судом заступају лица која не припадају реду адвоката. Одбор коморе није могао по овим жалбама ништа да предузме, пошто извештаји о овим случајевима нису били пропраћени потребним податцима. С тога се познвају адвокати да у будуће шаљу Комори, уз свој" извештај, и препис пресуде, односно закључка, који су донети противно Правилнику о вксини награда за адвокатске послове, односно који су донети противно прописима Грађанског парничног поступка о парничним трошковима. Одбор Адвокатске коморе

1№3 едзокатекЕ к©м@ре — схспље ЗАПИСНИК са XII редовне Скупштине Адвокатске коморе у Скопљу одржане дана 27 октобра 1940 год. I. — Отварање Скупштине и саопштење претседника. Претседник Драгутин Тасић, адв. из Скопља, отвара ову Скупштину тачно у 9.30 часова са констатацијом, да је ова Скупштина уредно и на време сазвана и позив за Скупштину оштампан како у Браничу, органу ове Коморе, тако и посебним позивима индивидуално саопштеним свима члановима ове Коморе, а објављен је позив и у Службеним новинама. На овој Скупштини било је присутно 30 адвоката, чланова ове Коморе. Затим претседник Тасић саопштава Скупштини да је у току прошле године Комора изгубила три своја члана услед смрти и то: Братислава: Ђелошевића, адв. из Лесковца, Војислава Бановића, адв. из Св. Николе, и Петра Чубелића, адв. из Вл. Хана. Скупштина својим умрлим члановима одаје пошту узвиком: Слава им. II. — За овераче записника претседник предлаже а Скупштина прима 'Љубивоја Стаменковића и Василија Стевановића, адв. из Скопља. Ш. — Извештаји о раду Одбора Коморе, Дисциплинског већа, о пословању и стању благајне и Добротворног фонда за 1939/40 год.