Branič

ИЗ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ — СКОПЉЕ

479

Уписани су у именик адвокатских прпиправника: Радослав Петковић код Боре Атанацковића, адвоката нз Охрида. Љубомир Динић, код Танасија Миљковића, адвоката из Лесковца. Брисани су из именика адвокатских приправника: Павле Поповић из Новог Пазара, по одјави принципала Душана Давидовића, адвоката. ... Благоје Стојановић из Лесковца, по одЈави принципала БлагОЈа Маиића, адвоката. По тражењу пореских власти именовани су за чланове поресхих (Јд•бора за период 1941/43 и то: У Пироту: Момчило Јовановић и Милутин Цанић, заменик Душан 11ешуновић и Ђорђе Ранчић, адвокати из Пирота; У Скопљу: Нова Вугделић и Бранко Аћимовић, заменицн Благоје ПопоЂић и Др. Јосип Седмак, адвокати из Скопља; У Нишу: за чланове Рекламационог одбора: Александар Слепчевић и Милорад Тасић, заменици Александар Хаци Пешић и Љубомир Милосављевић, адвокати из Ниша. Решено је да се издаду уверења о вежби Војиславу Костићу, Николи Недићу и Др. Бориславу И. Благојевићу, адвокатским приправнидима.

Члански улог Обавештава.мо чланове ове Коморе адвокате, да је скупштина ове Коморе решила, да члански улог за идућу 1941 годину буде 40 динара месечно. По § 11 Пословника за рад Коморе улог се плаћа тромесечно унапред — у почетку сваког наступелог тромесеч.ја, у једнаким оброцима — по 120 динара. Уплата се врши на коморин чековни рачун Бр. 81305 и то само чековним уплатницама, које треба набавити од Коморе или од поште. Они чланови који су заостали у плаћању улога, позивају се да своја дуговања измире што је могуће пре. У противном, Одбор Коморе биће нринуђен да преко судова тражи наллату дуговања принудним путем, а поред тога оптужиће днсциплинском већу оне чланове, који сами не плате дуг ни у року који им буде остављен. Претседник Коморе, Драг. Т. Тасић, с. р.

ЛРМКАЗИ „ТЕМИС-ов правнички годишњак 1941. Већ тринајест година Издавачки завод .Темис" из Загреба издаје Праанички годишњак са подацима који у главном интересују правнике. Пошто немамо државног календара — шематизма, ово је сада готово јединн преглед јавних установа са списком правника у државној служби и слободној професији. Упоређен са раннјим Годишњацима, овогодишњи Годншњак за 1941 год. преставља извесан успех. Тако, у одељку посвећеном Бановини Хрзатској кзо а код свих подручја Апелационих судова у Држави налазимо уз попнс адвокати још и попис и адвокатских приправника. Једино, адвокатски приправници нису наведени у одељку посвећеном Апелационом суду у Београду, што је приличан недостатак, па би Удружење адвокатских приправника из Београда требало да се постара, изашиљањем тачног спнска сзојих чланова поменутом Издавачком предузећу, да се ово у будуће не би десило. У Г одншњаку, као и прошле године, учињена је подела државних подручја према подели земље, па је Хрватска бановина приказана посебно, а остали део државне територије посебно. На тај начин могу се ова два подручја у вези са законодавствима која тамо важе, упореднти, и лззући из тога закључци који се желе.