Brastvo

· 169

тим моравски кнез Растислав потражи наслона у Цариграду, јер су се против њега били удружили Немци и Бугари. У његовој земљи проповедали су јеванђеље талијански, немачки и грчки мисионари и у народу се начинила читава збрка. Растислав заиште у Цариграду добре људе, који ће Христову веру његовом народу на његовом језику проповедати. Цар Михаило ПГ пошље у Моравску Методија и Константина, који успешно проповедаше јеванђеље. Константин изуме писмена словенска, и оба брата латише се да преведу свештене вњиге на словенски језик, чиме ударише основ словенској књижевности.

Не из унутрашњег убеђења, него из политичког рачуна примио је Борис хришћанску веру. Од 859. г. био је у рату с Грцима с којима начини мир 864. г. Уговарајући овај мир, изјави вољу да се покрсти. Ово беше мило чути цару Михаилу Ш, те уговорише, да цар буде хану крштени кум, а своме кумчету да даде Загорје, које је Константин У Копроним од Бугара био отео. Загорје, као спорна погранична област, било је тада скоро пусто. Епископ Јосиф крсти Бориса, који на крштењу доби кумово име Миташло. С њим примише крштење и многи бољари (865. г.). “)

Кад се Борис вратио у Бугарску као покрштени Михаило, настао је свом силом, да тамо шири

#) Новија савесна истраживања доказала су, да Методије и Ћирило нису имали учешћа непосредна у покрштавању Бугара. А да се језик, на који су апостолска браћа превела свештене књиге, сасвим погрешно назива старобугарским језиком, то је данас чиста ствар. Сам Јиречек констатује, да у Борисово време владајући бутарски (турски) народ никако није био сливен у једно са потчињеним Словенима. Бугарски ханови никад нису владали над Тракијом (изузимајући привремено Загорјем) и Македонијом, али су у ове земље продирали ради пљачке и као савезници тамошњих независних Словена против Грка.