Brastvo

БАРАЊА:

Назив краја, — географски и економски односи.

Под Барањом, у смислу угарске државне администрације, разуме се крај који је на истоку ограничен Дунавом, на југу Дравом, на северозападу шомођском и на северу толнанском жупанијом. Читав овај крај обухвата 2188 кмг а има од прилике на 400.000 душа. Становништво барањске жупаније измешано је. У њој станују Немци, Мађари, православни и римокатолички Срби, звани Шокци. Срби, пак, под Барањам разумеју много већу територију, а наиме читаву област између Блатнога Језера, Дунава и Драве, у чијем се средишту налази главно место Барање, Печуј.

Главни висови у Барањи су планина Мечек, која достиже висину од 680 м. Ова планина богата је добрим каменим угљем. Печујски рудници дају годишње преко 700.000 квигтала угља.

Много су ниже Вилинске планине, чији највиши врх, Рсањ, достиже висину од 442. Вилинске планине покривене су виновом лозом која даје одлично вино. Иначе, читав тај крај даје и одлично воће.

Бременско брдо даје изврстан демент и добар креч. Поменућемо још брежуљке Брањинска . брда који се протежу уз речицу и канал Карашицу до Дунава у дужину од 22 километра. _ |

Главне реке су Дунав, у коме има неколико острва, као: Маргитино 274 кмг преко пута од Мохача, Куландош код Верешхарта и др. Драва, пловна од Барча до Осека. Њене су притоке Мура, Стара Вода и Црна Вода. Мање су реке Шор-Вода која извире код Стоног Београда, и, текући према југу, прима у се притоке Копањ и Капуш. За тим речица Каратица која се, као и Шор-Вода, улива у Дунав. Дунавска је сбала мочарна и све те баруштине имају старе српске називе (Дуга Бара, Луг, Плањевина и др.).

! При писању овога чланка, поред других дела, нарочито су ___ употребљене ове публикације: 5/. Мћа!ајџећ, Та Вагапја, Раг15 1919. ____и4а. Вепс е, 5. Мћа!ајтс, Ка Вагапја, Раг15 1919.

НА 5 -~ ђ % '