Bratstvo

= о)

трпезу, оно треба да покаже и своју моралну (душевну) странуОсим тога што ће на дан крсне славе дочекати своје миле госте весело и из срца: их погостити, треба наш свечар, да се ради својих милих предака баш тога дана сјети наше сиро– тиње, јер је сиротиња и по Рај нашега јунака Марка. Краљевића, прва до Бога.

Наше је мишљење, да наша интелигенција и она наша. браћа, којима је Бог дао повољне материјалне прилике започну лијепим примјером, да на својим крсним славама приреде своје трпезе: што једноставније, да их приреде тако, да тога дана не буде велике разлике између њихове трпезе и трпезе нашега. брата, који живи у тежим материјалним приликама. И ова. једнакост одговара духу нашега народа и наш ће је народ благодарно разумјети. А мјесто онога досадањег великог трошка, да нам гости буду што обилатије погошћени, нека бар један. његов дио оде за нашу сиротињу, или за нашу цркву или за наше добротворне институције.

Ми се надамо, да ће нас и наша браћа тежаци и радници разумјети, па да ће своје крсне славе одселе славити онако, како смо горе рекли — наравно у колико им њихове прилике дозвољавају. Јер ми смо увјерени, да само за онога, који суде славио овако своју крсну славу, може да вриједи лијепа ријеч нашега народа: »Ко крсну славу слави, онога и помаже«.

Братство св. Саве учиниће све да жртве, које свечари на дан своје славе принесу за узвишене хришћанске циљеве, буду заиста дјела милости правих, истинитих хришћана. Братство ће све прилоге за сиротињу објављивати у свом листу.

Др. Н. Мараковић.

бе=80)

Брод промисли.

Замислите, да је неко запловио морем под командом највештијег капетана: сам овај капетан не може никако знати какве опасности вребају на брод. И поред најсавесније претходне спреме не може дати јамство за апсолутно сретно путовање. Могу се догодити опасности као никад до сада: — таласи океана, вихор, оркан, могу и најбољи брод просто збрисати, и они, који су срчано и радосно из луке испловили, могуће да никад више не виде другу луку.

'Али кад се укрцате на брод промисли, онда је на кормилу Он, Господар сваког ветра, ма како он дувао;