Bratstvo

-- 20 _

пред борбом или привремено оклијевање не може се трубити као пораз. Па Светог Саве није саграђена на „темељу од воска“, него почива на гранитној стијени вјере Христове, вјере празославне. А велики Дух првог српског Архиепископа, — „будећи чуваре, уливајући им свјежу струју живота, сабирајући О рене жеље и погледе, дајући им одређен правац“, врши смотру наше пјелокупне снаге у свечане дане, „слуша нашу исповијест, прима наше молитве. „Бог нам не даде духа страха, него духа силе и љубави“ каже Апостол Павле Раздеримо копрену Па и И слабости, у коју се замотава светосавска мисао, Не смијемо застајати ни посртати на оном путу, који нам обасјава Велики Дух српског Просвјетитеља. Наору_ жајмо вољу новом смјелошћу и запјевајмо данас химну светосавску, —= по такту вјере и љубави, радости и братства.“) Љубомир Шпирић

(6) :-- 0)

0 крској слави.

У нашој дневној штампи често пута читамо објаве појединаца да неће славити своје крсне славе. Неки објављују и разлоге ради чега не могу славити, а неки уопште и не спомињу разлоге. Ова нас појава изненађује тим прије што је слава Србину светиња и што се Србин у најцрњим временима није славе ни свога имена одрицао. Распитивали смо о овоме и дознали смо да је заиста најјачи разлог биједно материјално стање што се славе не славе.

Ради тога и пишемо ово неколико речи.

Код нас се уобичајило да се за крсну славу много потроши и новца и труда. Спрема се обилата гозба за пријатеље и познанике. Наравно, да у том није садржана мисаф која је створила у нашем народу лијепи обичај крсне славе. Наш патнички и у души својој Христолики Српски народ у својој. дугој и тешкој борби тражио је јаком вјером у Бога заштитника и нашао га је у крсној слави.

Јасно је дакле, да истинито слављење крсне славе не може да буде само у жртвовању новца и труда за што обилатију

#) Говорено на. Светос. прослави у срп. прав. Богословији у Сарајеву.