Bratstvo

12

из Мостара и дају у записник слиједеће очитовање: обвезујемо се и власторучним потписом потврђујемо да ћемо сву дјецу — мушку и женску = коју будемо имали у браку крстити у српско-прав. цркви и исту у источно-прав. вјери васпитати. | | Влатко Тамбић с.р. Љубица Перић с. Р.

Да су горепотписани младенци горње очито вање пред парохом изјавили им својим властору ч-

_ним потписом потврдили свједоче: Божо Самар-

пиће р, Стјепан Орече р, Д. Крњевић парох (м.п.) 2./15. априла 1913. роди им се син Слободан кога крсте по обредима правосл. цркве. Супруга Дра Тамбића Љубица умре 23. фебр. 1914. год. Мали Слободан. има двије бабе очину и' мајчину. Дијете је остало код оца и тамо васпитавано, а кад је одрасло, отац је дијете дао у женски клостер, где је код милосрдних сестара свршило основну школу. (Ове године дијете је уписано у !. раз. гимназије и почело ићи на вјеронауку римо-кат. катихети. То чује православни катихета в.преч. госп. Милутин Говедарица архимандрит, јави директору т. Л. Кондићу противећи се да православно дијете посјећује римо-кат- вјеронауку. Директор г. Кондић нареди да Слободан не смије ићи ниједноме катихети, док ствар не ријеши Министарство Просвјете.

|

У Мостару живи од лањске године Др. мед. Стеван М. Симуновић, из Војводине, Србин православне вјере.

Парох. Звање 23./7. (5./8.) 0. г. прими поштом вјереничко писмо штампано латиницом: Б!п! М. Магде!н ! Бг. тед. ипју. ббемап М. 5утипомје уегеп! Мозтаг, 23. јија 1924. а испод овога написато рукописом и ћирилицом: „са замолбом, да обавестисву осталу велечасну господу свештенике грађанског и војног реда. Са велештовањем Др. Ст. Симуновић.

9./22. фебруава о. г. дошао је Др. Симуновић у парох. Звање и јавио: да ће се вјенчати по обреду правосл. цркве, а да му је вјереница римокатоликиња. Са парохом уговори: да дође са вјереницом у Звање ради предорачног испита и ради записничке изјаве, да ће им дјеца бити православна. И, кад је требало да вјереници дођу на задату ријеч докторову у парох. Звање, мјесто тога доктор пошаље поштом препоручено писмо, које гласи: - -

„Мостар, 23./Х. 1924. Пречасном Парохијалном Уреду Мостар. Част ми је Пречасни Парохијални

Уред обавестити, да ћу се из фамилијарних обзи-–

ра моје веренице венчати по обреду римокатоличке цркве а Пречасни Парохијски Уреду Мостару