Bratstvo

СД "молим, да прими на знање даћу инадаље, веран традицији својих предака и прописима свете православне Српске Цркве држати се прописа и обичаја свете Српско-Православне Цркве. Парохијалном Уреду одани Др. Стеван Симуновић. За неколико дана иза тога вјенчао га је у приватној римо-кат. кући фратар. Кафанске његове колеге причају: како се он умије хвалити да је велики православац и Србин! с Ове примјере износимо без коментара. Сами примјери јасно говоре. Молим драгу браћу свештенике да и они износе у јавности овакове и сличне примјере мјешовитих бракова у нас; јер нека наша висока интелигенција јавно говори и пише по новинама: да/ је Српска Црква Православна извршила“ своју мисију... (2!2) па нека ћути, јер је ово Југославија којој не треба св. Саво, ни српске традиције.

(61-=59)

() празницима и светитељима месеца фебруара,

9. Тако се зове ова недеља стога, што се на литургији чита јеванђење о блудном сину, које нас учи, да је у Господа велика милост и љубав према човеку, те стога човек не треба да очајава: опростиће му се греси, само ако се искрено покаје.

2. Сретеније господње. Овај празник је установљен на својих 200 година после Христова рођења у спомен сретања Спаситељева са Симеоном и пророчицом Аном у храму Јерусалимском 40-ога дана после рођења Христова (2. фебруар је заиста 40. дан после 25. децембра). Тада је св. Симеон Богопримац, који је очекивао искупитеља, узео Спаситеља на руке и рекао: »Сад отпуштам с миром слугу својега, Господе, пе речи својој; јер видеше очи моје спасеније твоје, које си уготовио пред лицем свију народа, видело, да обасја незнабошце и славу народа твојега Израиља«. (Ова молитва: »Ниње отпуштајеши« чита се на вечерњу).

8. Сава ||, трећи архиепископ српски. Био је син од једне кћери Стевана Немање, те дакле нећак св. Саве. Пре калуђерства звао се Предислав. Примив монаштво живео је подвижнички у Јерусалиму и Светој Гори. Како се одликовао богоугодним животом, би постављен за епископа хумског, а 1263. за

српскога Архиепископа. Сахрањен је у храму св. апостола у Пећи,

13. Св. Симеон, нови мироточац, пре калуђерства Стефан Немања. Он је оснивач славне и свете владалачке куће Нема-