Bratstvo

— 155 —

васпитне заводе за незбринуту децу. Али сви су ти случаји ретки и ограничени на уском земљишту. Под плаштом римске великодушности и дарежљивости крила се таштина аристократије. Отварање пуних житница и дељење хране сиротињи ти ретки примери милости — диктирао је само страх од буне гладне и побеснеле фукаре. Ту нити је било с једне стране, искрена саучешћа нити на другој страни захвалности. Зар могу бити себични“ интереси и страх мотиви милосрђа 2 Где је постала она изрека: Човек је човеку вук» На земљишту латинске цивилизације.

У. слому старе незнабожачке религије затрпана су морална начела филозофа, од којих људско друштво није имало никакве среће ни напретка. На рушевинама старих држава развила се поносна застава хришћанске Љубави и људи су зачуђено слушали нове речи, проповед Христових апостола, чији је пламен топио ледене наслаге грчко-римског егоизма.

Љубомир Шпирић. (Свршиће се).

6529

Продао душу ђаволу.

Неки свештеник особзњак приповедао је овај догађај. Једног јутра приликом шетње срете он неког човека, који се запутио на посао и рече му:

— Дивног ли јутра! Треба да Уа Рина Богу за сву његову милост!

Човек рече да не мисли баш тако.

— А ја мислим, да се Ви молите увек Богу за вашу жену, вашу породицу, вашу децу; није ли таког.

— Не, узврати овај, и не пада ми на ум.

— Шта, запита свештеник, 5 се Ви никад не.

спота

— а

— Добро, онда ево Вам један дукат, али обе ћајте ми, да се нећете молити целог свог живота.

— (О, рече човек, дукат ми баш добро дође за пиво. Он прими новац и обећа, да се неће помолити Богу до своје смрти. Оде за својим посдом и пошто је мало копао, стаде мало размишљати: — Смешно је то, што сам јутрос, — да, збиља чудновато, што