Bratstvo

[605

звоно 3865 клг. свотом од Дин 30.801 — и у натпису звона назначено је, да га прилаже српски православни народ парохије блажујске. — Друго звоно у тежини 2685 клг., а у из-

носу Дин 21.952 — приложио је индустријалац и познати српски добротвор инжињер госп. Богдан Бабић у спомен своје пок. мајке Ане, што тврди и натпис на самом звону. — Треће звоно даровао је својој св. цркви угледни трговац и предсједник Одбора црквене општине у Блажују г. Ристо Капор и честито му је име на звону урезано. Звоно је тешко 99 клг., а исплаћено је износом од Дин 9.226—.

По извршеној монтажи звона, свечани чин освећења обавио је Високопреосвећени Господин Митрополит ДаброБосански Петар Зимоњић у неђељу по Крстову дне 15.728. сеп= тембра 1924. године.

Долазак Његова Впреосвештенства Господина Митрополита. Петра радосно је очекивао народ са Одбором црквене општине, школском младежи и наставницима из Блажуја и Илиџе на жељезничкој станици »Пландиште«, гђе је високог госта топлим и језгровитим говором поздравио предсједник црквеног Одбора г. Ристо Капор. Послије поздрава и кратког разговора поворка је кренула св. цркви. У црквеној порти испред школске младежи поздравила је Архипастира и предала Му красну киту мириснога: цвијећа ученица ТУ. разреда блажујске школе Даринка Поњарац из Раковице, а у самој цркви након кратке молитве испред бројно искупљеног народа поздравио је Његово Високопреосвештенство блажујски свештеник Петар Лалић. На овај поздрав одговорило је Његово Високопреосвештенство киЉћеним ријечима, из којих извираше љубав према Српству и његовим светињама и захвалило се општини и народу на одушевљеном и свесрдном дочеку. Послије „одмора упутило. се, Његово Високопреосвештенство у цркву, гђе Је У 10 сати отпочела архијерејска св. литургија, на којој одговараше 6о– гослови из Сарајева са својим одличним наставником г. протопрезвитером Миланом Мратинковићем. За вријеме. службе Божије асистирало је пет свештеника. По свршетку свечане архијерејске службе извршен је пред црквом уз прикладан говор Његова Високопреосвештенства Господина Митрополита Петра чин водоосвећења и освећења нових звона. Освећеном водицом _пошкропио је звона парох пазарићки г. Јован Симић, након чега је око цркве кренула литија, кад настаде призор, који се сваки дан не дешава: освећена звона милозвучно зазвонише, прангије запуцаше, краљевска војна музика засвира Државну химну, богослови складно и умилно запојаше | тропар српској слави Светитељу Сави, и једно одушевљено _ расроложење обузе свију. Многи учесник од радости не могаше уздржати сузу из ока посматрајући и проживљујући ово у истини ријетко и дирљиво црквено- народно славље.