Bratstvo

= 166 —

моћи упознати са предлозима наше владе. Преговори ће св наставити почетком септембра о. г. 5

Њ. В. Краљ и Краљица у Охриду. По примеру свога узвишеног Ода Њ. 8. Краљ обилази наше елавне задужбине. Краљевски пар песетио је Стругу, Дабар и манастир Светог Јована Бигореског, па се преко Маврових Ханова и Влајнице вратио у Скопље. У Охриду 17. јуна дочекао је Њ. Величанства В. Госп. Е. Николај са народом. („Политика“).

(6599)

Биљешке.

Освећење споменика благопоч. Краљу Петру Великом Ослободноцу у Фочи. Инициативом свешт. Милана Кујунџића и среског начелника г. Светозара Зрнића, нашег познатог националног борца. подигнут је у Фочи споменик Краљу Петру Великом Ослободиоцу. Освећење је обавио Њ. Високопреосв. Митропо"лит Петар, 1./14. јуна о. г. На освећењу учествовало је преко 15.000 људи. Говорили су Њ. Високопреосвештенство Митрополит Петар, генерал Јанко Вукотић, изасланик Владе др. Вл.

Андрић, проф. Вељко Вујасиновић и свештеник Милан Кујун-.

џић. Бисту је израдио г. Иво Екерт, академски војар. Ова лепа светковина у нашој Фочи, месту, које се увек истицало национализмом, има велико своје значење,

Задужбина Њ. В. Краља. У београдском »Времену« написао је новинар г. Н. Световски чланак под насловом »У гнезду Карађорђевића«, у коме истиче намере Њ. Величанства. Краљ снева већ сада, да подигне у кратком времену на другом вису Опленца, на Великом Опленцу још вишем од оног где је Краљ Петар подигао цркву, једну своју задужбину, један замак можда, нешто што би својом архитекууром и монументалношћу било пандан цркви опленачкој. И сад по цео дан, овако удаљен од Београда све док курири не стигну, Краљ обилази редом све радове. Пење се по скелама, разговара са радницима, запиткује гардисте и пушта их да играју пред њим камена с рамена, сади липе и кестење за будућу шуму, али најглавнији му је рад довршење задужбине његовог родитеља. Црква опленачка сада је још пуста, кад се отворе тешка, бакарна врата. Само су голи мермерни зидови и четири дивна стуба од најлепшег мермера из Караре. Готов је и престо за краљевску породицу, одмах иза гробнице за Карађорђа намењену.

Сада треба целу цркву прекрити најлепшим мозаиком. Свако парче унутрашњости. Сваки свод, чак и над певницом. Дуго и дуго Краљ је студирао фреске по Јужној Србији, најлетше фреске наших манастира, које пропадају од зуба времена и влаге и нестају... Много руских археолога разишли су се били по свима тим манастирима, по Краљевој жељи, пре–

аса

У