Bratstvo

= 1097 =

копирали су све што је најлешше од боја и ликова и замисли наших средњевековних живописаца, па ће све то пренети, у мозаику, у ову задужбину Карађорђевића. Када буду ускоро долазили гости из Аранђеловачке Бање и гости из целе Краљевине, да виде цркву и чују службу, имаће пред очима праву ризницу. По зидовима свуд оживеће мршави, православни свеци са византиским осмехом, и блеснуће раскош Неманићског доба посред Шумадије. Што је најлепше доле, по шумама, водама и језерима македонским, остаће овде вековима уписано, по жељи Краља Александра. »Време« 1260. год. У.

Освећење тетовске Саборне Цркве. Једна од најлепших цркава „Јужне Србије, тетовска саборна црква, посвећена св. Ћирилу и Методију, освећена је на Петровдан. Освећење је обавио «скопљански Митрополит Варнава.

Видовдан на Косову. На Косову свечано је прослављен Видовдан. Помен је обавио В. Г. Рашко-Призренски Митрополит Михаил. Код Косовског споменика било је око 20.000 душа. После обреда настала је забава. Глумци Скопског позоришта одиграли су »Бој на Косову«. Народно весеље на Газиместану трајало је до неко доба ноћи.

Краљево крунисање, пренос Његошевих костију и прослава (Св. Јована Владимира. У Министарству Вера чине се припреме за организацију три велике религиозно-националне свечаности, које ће се обавити на јесен: крунисање Краљево у Жичи, пренос Његошевих костију на Ловћен и прослава Светог Јована Владимира у Охриду. Како изгледа, најраније ће се обавити свечаности у Охриду, јер се припреме налазе већ при крају. Манастир Светог Наума ужурбано се оправља, преправка манастирске куће, где Краљ треба да одседне, скоро је завршена, а и пут од Охрида до Светог Наума биће ускоро готов. Једино су нешто мало задоцнили радови на оправци цркве Свете Софије, где треба да се одржи свечана седница Братства Светог Климента на којој ће Краљу бити предата нарочита повеља

Што се тиче припреме за пренос Његошевих костију, оне су давно почеле, али нема изгледа да ће се завршити пре три месеца. Јер планови за за израду пута до на врх Ловћена и планови за Његошев маузолеј рађени су у Београду без познавања терена те је за то њихова измена учинила да радови мало задоцне. На ове ове свечаности, у Охриду и на Ловћену учествоваће краљевски пар, представници владе, Народне Скупштине и представници државних установа и просветних и хуманих организација.

Најкаснија свечаност биће, како изгледа, Краљево крунисање у Жичи. Министарски савет одобрио је кредит од пола милиона динара за оправку манастира и за предходно припреме око организације ове свечаности.