Bratstvo

_- 202

Сектанти. Против светосавске цркве поред адвентиста раде и Т. зв. методисти. Учење је методиста мешавина калвинског и лутеранског учења. У Новом Саду методисти издају свој лист »Пут живота«, који издаје и уређује Јохан Јакоб, Немац из Новог -Сада. Појава секата у нашем народу несумњиво има и своју политичку позадину.

Нашим повереницима. Ових дана упутили смо апел на све наше пријатеље да се приме дужности повереника Српскоправославног Братства св. Саве у Сарајеву. Поново молимо пријатеље и присташе нашег покрета да нас известе да ли се примају дужности. Имена повереника и организатора објавиЋемо у нашем листу.

Етички бисскоп, Наша кина, имајући у виду више меркантилну своју страну, често пута дају филмове, који разорно делују на душу омладине. У Сарајеву се јавила лепа идеја да се оснује биоскоп за омладину. У аули |. гимназије отворен је Етички Биоскоп Дома И И који са успехом врши свој задатак. Потребно је да се у свим већим местима оснује ова племенита установа.

Помоћ нашем друштву. Нашем друштву приложили су: Епархијски Управни и Просветни Савет у Мостару 500 динара; Градска Штедионица у Сарајеву 200 динара; Милош Миладиновић, архитект у Сарајеву 200 динара и г. Божа Вељ. Јаковљевић, свештеник из Брезне, Горњи Милановац 101 динар и двогодишњу претплату. Срп. прав. Б. Св. Саве захваљује најтоплије прилагачима. Епарх. Управни и Просветни Савети у Сарајеву и Мостару препоручили су циркуларом наш лист и наше друштво.

Религиозни листови. Орган Свешт. Удружења »Весник Српске цркве« у свом најновијем броју приказује наше религиозне листове: »Православни Хришћанин«, »Братство« и »Недељу« и препоручује их свештенству. Главни Одбор нашег друштва у Сарајеву и Месни одбор у Бихаћу примају наруџбе за све религиозне књиге и листове.

Паши календари. У нашем друштву могу се добити џепни календар »Васкрсење« по 3 динара и »Православље« у издању Свешт. Удружења.

Пенхологија детета. Под овим насловом штампао је г. Василије Зјењковски, проф. универзитета своју најновију књигу, коју је издала књижарница Геце Кона у Београду. Писац је у овом строго научном делу изложио религиозни живот детета, принципе религиозне психологије, опште црте дечје религије, дечје религиозне представе и дечју религиозну активност. Дело се може добити у књижари Исе Ђурђевића у Сарајеву. Цена 40 динара.

Ко 1 1 '