Bratstvo

= 144

После успешно завршених усмених преговора, које су обе игуманије лично водиле са Средишњим Архијерејским Сабором у Београду, преселише се они 7 (30) августа 1920 г. са шесдесет сестара и једним духовником у Југославију. "Ту најпре буду смештени у ман. Кувеждин >), а овдавде у "другој половини октобра и. г. у ман. Хопово, који је актом Министра Вера од 4 октобра 1920 М. В. 10138 као стално пребивалиште одређен.") |

Сава Петковић.

Могу и хоћу.

Ове две речи равнају нашим животом, важе највише у њему. Једна реч без друге не вреди ништа. Хтети а не моћи није ништа као ни обратно.

Ми смо у цркви после Духова стално у еванђељима у којима се казују чудеса Христова за доказ да је посланство Његово међу људе било с неба. У свима догађајима живота Христова на земљи. превлађује силна моћ његова као и воља да само добро учини. Христос је био као Бог свемогућ а као барнаша, син човечји, сведобар.

У нашем животу врло се често не подудара оно што хоћемо с оним. што можемо. Ми често тако мало можемо а тако много хоћемо. Сама пуста жеља, једна другу вија. Одатле потиче све наше незадовољство у животу, одатле потичу сви наши неуспеси.

Ми сви хоћемо богатства, славе, угледа и среће, а колико мало њих постигне све тог А постигнели ко то, тек тада постаје незајазив у својим жељама. А на другој страни сви ми могли бисмо веровати, Богу се молити, могли бисмо бити задовољни са најскромнијим плодовима свога часног рада. Могли бисмо бити вредни, стрпљиви, према сваком учтиви, љубазни и милосрдни, па то обично нисмо. А то су главни услови да као безусловно друштвена бића добро поживимо на земљи.

Сва зла потичу у свету још од првог човека који је |

понесен охолошћу хтео" више да је него што је био. Први човек је хтео да буде ни мање ни више него Бог. Човек је

2) Осим две малосхимнице које су се већ 3 септембра и. г. вратиле у Бесарабију.

8) Ово је написано према причању самих монахиња и према овим књижицама : А. 3. ЈЊеснански женски Богородичин манастир (Москва 189);

Белешка о љесниском првокласном женском Богородичином манастиру (Москва 1918): Холмски народни календар 1917 године под уредништвом Е. В. Ливатова (Москва 1916) стр. 69—71.