Bratstvo

159. ==

сунук његов Деспот Вук Гргуревић је Змај Огњени; Карађорђе "је Вожд народни; Кнез Милош је Велики; а благопокојни Краљ Петар је Велики и Ослободиоц.

Све ове лијепе епитете народ је дао својим владарима дер је дубоко родољубив и монархичан па је волио своје вла_даре као и ти владари што су вољели свој народ те једни другима се поносили. А за то су имали и разлога. Јер онда кад западни владари и племићи нијесу нпр. знали ни читати или су једва срицали, српски краљ Стеван Првовјенчани писао је историјска и филозофска дјела и спадао међу најученије људе свога времена. Краљ Милутин бројао се међу најбогатије "владаре, а Цар Душан међу највеће законодавце. Стеван Високи -био је највећи стратег свога времена па су му у школу долазили охоли западни кнезови и племићи да се уче ратној вје„штини, Наполеон пак Први рекао је да би освојио цио свијет кад би имао Карађорђеву војску. А зар благопокојни краљ Петар и јуначки Његов Син нијесу јунаштвом задивили цио "свијет — Само стари Грци у борби са Перзијанцима у старом вијеку, Чеси за вријеме Хуситских ратова у средњем вијеку и „српске и југословенске легије у борби за слободу и у свјетском рату тукли су велике и свјетске царевине.

А кад сам изнио ове лијепе особине народне и свијетле црте из историје наше, те владалачка и јуначка дјела наших царева, краљева и деспота имао сам, господо и браћо, намјеру и жељу, да приликом данашње значајне светковине, што више подигнем ваш племенити понос — не нипошто охолост и гор_дост, јер су то пороци и то велики пороци — већ понос, племенити понос и да вас позовем да нашег јуначког Краља Александра који ниуком погледу не заостаје иза најславнијих предшасника својих, искрено, топло и родољубиво потпомог"немо у ношењу његовог тешког владалачког бремена.

Ми смо то чинили и до сада пак ћемо чинити и од сада.

Стога приликом данашњег рођендана Његовог Величан„ства још. једном помолимо се Богу да у душама нашим подржи и умножи љубав према Краљу и отаџбини; да срећа, Божија милост и благослов и од сада прати све нас и нашега Краља и да умножи дане живота Његовог Величанства на срећу и "процват Југославије. Живио!!!

Прото Пешар Н. Јовановић.