Bratstvo

= 134 ——

је ли наука непобожна, безбожна 2

Ријеч је о објективној позитивној науци. Објективна позитивне наука прима као научне тезе само оне исходе озбиљног, непристраног и свестраног испитивања које је она на несумњив: начин утврдила помоћу разума и искуства и које све друге научне тезе потврђују.

Објективна позитивна наука није, нити може по себи бити непобожна, безбожна. Истина је да она не може непосредним позитивним начином утврдити постојање Бога, духовног небеског свијета, духовне душе и њене бесмртности; али исто тако она не може изнијети никакав позитиван доказпротив постојања Бога, духовног небеског свијета, духовне и бесмртне душе. Она не може непосредно ни утврдити ни порећи њихово постојање зато што се дух, духовни свијет измиче посматрању људских чула, људског спољног искуства. Кал: би га наука могла утврдити, онда дух, духовни свијет не би био духован, него материјалан; онда Бог неби био апсолутни: лични дух, него материја и њена сила, било дио материјалног свијета било цијели материјални свијет. Наука не можа рећи ни да у видљивом свијету нема других елемената, сила, појава, закона, до ли оних које је она до сада утврдила; још мање пак може рећи да нема Бога, духовног свијета, душе. Зато позитивна објективна наука није, нити може бити непобожна,. безбожна. Са стране непосредног позитивног утврђивања и доказивања, наука би о Богу, духовном свијету и души могла напросто рећи: Не знам!

Још мање Него ли наука, здрава филозофија не може бити непобожна, безбожна. Филозофија, посебице метафизика, труди се да помоћу логичког закључивања и умовања на основу начела здравог разума, потреба срца, захтјева моралне савјести, података унутарњег и спољњег искуства и исхода научног истраживања упозна прве узроке, најдубље основе, крајње циљеве, почетке и свршетке, смисао, значење и вриједност постојања свијета и свега што је у свијету, нарочито човјека и људског рода, њихова живота и развитка. На тај начин задатак, предмет и смисао здраве филозофије нужно је упућују к Богу. Само се у Богу налази кључ ријешења загонетака постанка, постојања, живота и развитка, свршетка и

а