Bratstvo

—_- 09 _

у Савину епископском викару Богетићу, и пред њим једнодушно изјавили, да Краљевића неће помињати на литургијама, пошто га више не сматрају за свога пастира, и не мисле о«стати под његовом духовном јурисдикцијом, будући познато, да је он веру променио.!:)

Ср. начелник Паитони позвао је проту Поповића на одтоворност због непомињања Краљевића у цркви. Овај се је овако испричавао:“) »И поред узбудљивих гласова, који су потицали из покрадених писама тајне преписке епископа Краљевића у предмету сједињења двеју вера, ја сам ипак продужио са помињањем његова имена, али световећим растењем незадовољства и узбуне више пута сам опазио на св литургији том приликом мукло мрмљање међу присутнима, и неко изру тавање његове помињане особе. Не само то, него знајући овдашњи православни становници, да је у свима црквама ове покрајине обустављено то помињање. а да само ја и даље продужавам помињати га у светим обредима, није само то било довољно, да о мени зло мисле, него су били уверени, да сам ја Краљевићев присташа. Ти су ме озбиљни разлози приморали, да обуставим помињање његово, да бих утишао мрмљање народа, будући познат карактер овога, да за незнатне разлоге не штеди живот ни самим свештеним лицима... Али поменута обустава помињања, као што сам у почетку казао, није него привидна. У ствари увек је помињан Краљевић на св. литургији, ако не именом, а оно бар титулом, јер сам употребљавао овај израз: „Преосвјашчењејшагто православнаго епископа нашего“. И ова досетка била је много успешна, јер пук који више полаже на спољашност, него ли на унутрашњост, био је одмах умирен. И више се не примећује код њега зловоља, коју је раније показивао.«

ж 5 ж

Препис претставке, упућене Митрополиту Петру на Цетиње, спровео је Паитони Пресидијуму у Задар овим извештајем) од 10/11 1823 бр. 305/р:

Узвишеном том Пресидијуму редовитим путем саопштио сам скорашњу смрт архимандрита савинског Никанора Богетића, православног викара за аустријску Арбанију.“)

7) О. А, св. УП, пр. бр. 290/2. р. р.

6. А. св МИ, пр. бр. 482. р. р.

54. А. св. Х, пр. бр. 201/2 р. р. од 269 4) Боку Которску