Bratstvo

—__ 72 —

аустријске власти, него исте године дође овамо да учини посјету и тада даде разумјети, да је од Аустријског двора потврђен за епископа, као и под бившом владом француском. Бокељи, не имајући ништа противу тога, признали су га за владику, пошто одиста до овога времена и ове прилике није био дао повода, да би му се народ успротивио.

Данас пак из неких прописа, упућених нам из Далма-

ције, видимо, да је имао мисао и намјеру, да овај народ о-.

крене у унију. Но ипак кад је овог пута био у Боки оно томе никоме није проговорио, ни открио своју намјеру, нити смо ми знали ишта, нити је он сам дао повода, да посумњамо или подозрјевамо.

Сада, дознавши за његове поступке, бокељски народ источног вјероисповједања и свештенство сви су сложно одлучили, да га више неће никако признавати за свога владику, већ да ће прије пустити, да их на огањ спале, него ли њега признавати за поглавицу.

Стога познавајући ми опште мишљење народа приступамо Вашој Преузвишености, да Вам саопштимо, и да Васу исто вријеме замолимо, да нас примите под Ваш архипастирски омофор, и избавите и ослободите од вука, који хоће да растргне стадо Христово.

Ми ову молбу подносимо по жељи народној, пошто нам није било дозвољено од закона цесаро-краљских, да се сазове скупштина, која би једногласно писала Вашој Преузвишености. Тако се ми сакуписмо и закључисмо, да Вашој Преузвишености саопштимо мишљење самога народа, да би постигли срећу и имали од Ваше Преузвишености она упуства, која су нам нужна у овом случају, као од нашег домородца и православног Архијепископа и Намјесника српског Патријарха. А што се говори, да су се некоји овамошњи свештеници и старјешине свјетовне потписали за унију кад је Краљевић био у Боки, то није истина, нити је Овај смио икоме саопштити ту своју погубну намјеру, јер би морао оставити своје кости у Боки, пошто би већина народа неуког, без расуђивања, починила убиство, а особито за вјеру и закон сви би смо скупа дали животе, да би постигли вјечно спасење.

Ми потпуно знамо, да Њ. Ц. Величанство не дира у ни-

чији закон, него даје слободу, да сви поданици уживају у своме закону, а када би он хтио обраћати залутале на спа-

и