Bratstvo

_ с _—

Букарска. — Светске организације за мир отпочеле су своју блатотворну акцију. Православне, англиканске и протестанске цркве суделују у раду ових организација. По закључку југословенског националног комитета за мир и пријатељство помоћу цркава допутовали су у Софију Преосвећене ГГ. Е. О. Николај и Е. Новосадски Иринеј, др. Војислав Јањић, бивши министар вера и протојереј М. Петровић. Наши делегати наишли су свуда у Софији на најлепши пријем Народ их је са највећим одушевљењем и симпатијама дочекао. „Црковен весшник“ пише да су грађани Софије са највећим поштовањем поздрављали српске Архијереје. Делегати су отпочели конференпије 28 ЈУ у Синодалној палати после молитве. Гости су посетили храм св Недеље, организације и магазине свештенства. Епископ Николај посетио је многе угледне бугарске личности. 29 ТУ посетили су софијску духовну семинарију, где су са бугарским свештенством слуожили молбен са многољетијем за српски и бугарски народ. Митрополит Стефан говорио је о значењу ове посете и замолио Е. Николаја да благослови ученике. Епископ Нихолај одржао је ванредно леп и поучан говор, који је оставио на све најлепши утисак.

Сутрадан у недељу служили су свечану архијерејску литургију софијски митрополит Стефан, Е. Николај и Е. Иринеј са свештенством у храму Св. Александра Невског. У храму и око храма биле су хиљаде народа, који је са радошћу дочекао архијереје. У храму су били претседник Собрања г.Малинов, министар Гиргинов, генерал Соларов и многе друге угледне тичности. Тад је Епископ Николај изговорио решку по својој лепоши и дубини мисли проповед, која је по речима »Ц. В.« необично деловала на масе.

За тим су преосвећена Г. Г. епископи Николај и Иринеј, и др. Јањић примљени у аудијенцију код Њ. В. Краља Бориса.

30 1У посетила је делегација Рилски манастир.

У среду служили су Њ. Преосвећенства са Митрополитом Стефаном св. литургију, где је Е. Николај рукоположио монаха Пахомија.

3 М. посетили су Царску Бистрицу, где су обедовали са Њ. В. Краљем Борисом и Краљицом, а затим су посетили Самоково, где их је народ дочекао.

Делегација је заседала 28, 29 10, 1, 2, 3 У 1933 и донела резолуцију, у којој се истиче хришћански идеал мира и братства, међу Бугарском и Југославијом дух споразума и јединства, мира и братства, да народи један другога поштују и узајамно чувају своје националне светиње. Да се ово постигне потребно је: узајамно упознавање и посете архијереја. свештеника, богослова, удружења, поклонства, предавања, духовни концерти, узајамна служба штампе. Југословенски савет позива бугарски на конференцију и посету наших места, а нарочито у Охрид град Св. Климента, коме се обадва народа моле.

На 5 У на вечерњи у цркви »Ов. Георгија Победоносца« пред хиљадама богомољаца одржао је на српском језику проповед Е. Николај, кога је народ са великом пажњом слушао.

У вече су делегати били гости Савеза свештеничких братстава, угарске. где су примљени најљубазније.

На Ђурђевдан гости су присуствовали благодарењу, после кога гу Њ. В. Краљ Борис п Краљица дуже разговарали са Е. Николајем.

7 М посетили су женски манастир »СОв. Георгија“ п »Св, Николе« код Бухова, "

8 М оставили су наши делегати Бугарску, у којој су свуда наишли на најлепши пријем и братску љубав.

Ови значајни дани нека буду почетак најпекренијих односа два једноверна братска народа и почетак нове ере јединства и братства по начелима наше свете цркве.

Цео православни свет радује се п поздравља ове велике и зназтајне догађаје.

ти