Bratstvo

синоду просветни отсек који ће водити бригу о целокупној црквеној просвети по богословијама и верској научној настави у свима средњим и основним школама.

Поверено је Светом архијерејском синоду да проучи питање о оснивању више богословске школе, духовне академије, која ће се поред Богословског факултета у Београду васпитавати свештенички подмладак као и подизати културни ниво свештенства У духовну академију примаће се кандидати са потпуном средњом школом и вишим течајним испитом. Нарочита пажња би се обратила у овој школи на васпитање и образовање монаха са вишом богослов:-ком спремом. По указаној потреби прописаће се и програм веронаучне наставе за женске занатске школе. У финансијском погледу Свети архијерејски сабор донео је одлуку о распореду годишње субвенције коју прима црква од државе (Буџет за 1933/34 годину).

Свети архијерејски сабор у начелу је установио одликовања за лица световног реда која имају истакнутијих заслуга за православну цркву с тим да ће се у идућем заседању Светог архијерејског сабора. донети уредба о одликовањима.

Сем ових важнијих уредаба донео је Свети архијерејски сабор више начелних одлука и одлуке према указаним потребама или по молбама појединаца. Тако је одобрена конвенција склопљена са делегацијом румунске православне цркве о уређењу црквених односа у нашем и румунском Банату.

Донесено је још неколико одлука о оснивању и спајању манастира и претварању неких мушких манастира у женске. Поводом увођења опште жића у манастиру Хилендару, Свети архијерејски сабор претресао је питање манастира хилендарског и издао Светом архијерејском синоду упутства за даљи рад.

Нарочиту пажњу посветио је Сзети архијерејски сабор богомољачком народном покрету, морално религиозном стању пастве и донео: потребне одлуке по томе питању.

На упражњену нишку епархију изабран је Његово преосвештенство епископ браничевски г, Јован, а попуњавање браничевске и жичке епархије остављено је за идуће заседање Светог архијерејског сабора.

(Време)

___У манастиру Раковици отворен је од 1-ог маја о. г. мисионарскопојачки течај.

У манастиру Хилендару заузимањем Е. О. дра Николаја заведено је опште жиће.

Совјетска Русија, — Најновије вести, које су добили енглески листови из Совјетске Русије и неки емигрантски листови у Паризу јављају о јачању православне цркве у Совјетској Русији. Патријаршијска црква добивши легализацају успоставља поново јединство: цркве у унутрашњости, савлађујући расколе, који су се јавили у револуцији, Религиозни покрет у народу тако је јак, да су претставници безбожника немоћни да га сузбију својом контраакцијом. Цркве су пуне народа, који слуша најлепше хорове и проповеди. Свештеници проповедају са највећом љубављу, убедљивошћу и одушевљењем. Народ после извесног лутања поново се враћа својој цркви, у којој једино налази утеху.

Како јављају литавски листови, митрополит Сергије московски отпослао је у Америку Арх. Вениамина да успостави канонску везу са руском правосл. црквом у Америци. Према вестима из Париза обратио се Њ. Светост Патријарху Варнави с молбом да се руска црква у Југославији потчини Патриј. цркви у Москви. Ове вести нису потврђене: али нису ни демантоване.