Bratstvo

60) —

Црква пак о томе учи да је ум човечији до душе помрачен због гријеха а воља покварена, али ипак остало је у души човјечијој оно нешто т. ј. остала је тежња душе човечје према Богу — праизвору своме. Та тежња то је вјера, која је израз и саставни дио душе човјечије.

(С тога је човјек послије пада свога непрестано тежио Богу и тражио Бога.

То нам доказује историја почевши од праљуди до исто– ријских времена. То доказује историја свију културних и некултурних народа до данас. Само је човјек тражећи Бога дуго лутао па и данас још лута.

Лутање човјека у тражењу Бога види се по жртви Каина и Авеља и по жртви праоца Аврама. То нам доказују египатске пирамиде и индијске пагоде. То се види и онда када су Атињани подизали храм Богу непознатоме (Дјела 17, 23) 2 Римљани клесали кип богу Аполону. То се види и код данаш њих културних и некултурних народа, који се клањају животињама, биљкама и метеорском камену. То нам доказују стари Будини и данашњи Гандијеви Индијанци, који се клањају великој и бујној ријеци Гангесу и скачу у чељусти крокодила, да се очисте и постигну нирвану кроз утробу крволочних животиња. А најзад тежњу људи према Богу јасно доказују и наше величанствене Хришћанске цркве. Један од старих историчара вели да је обишао много земље и народа те нашао добрих и рђавих закона и уредаба, чак нашао је народа без икаквог државног уређења. Али ниједног народа није нашао без вјере.

И данас би тај историчар то исто нашао. То би он нашао за то, што је човјечијој души вјера прирођена. Без вјере душа би била мртва и неактивна; без вјере би људи одали се само задовољавању природних инстинката као и остале животиње и од тога не би се даље ни макли,

Истина и поред тога што је вјера прирођена људима, човјека може пролазно обузети скепса и сумња али стално човјеком не може овладати. Јер се човјек боји празнине, празнине без вјере, без Бога.

Ово су установили не само богослови, него и сви озбиљни научењаци, филозофи, психолози и социолози.

(С тога нека вас ништа не буне и не изненађују црни гласови из Русије о прогањању вјере. Давно прије данашњих руских господара вјеру су прогонили. А баш прије 140 година.

по