Bratstvo

–_ 1109 —

Такве су цркве: св. Јована Богослова из 1683 године и подигнута, у истој години над вратима Васкрсења Христова. Ови храмови, подигнути над вратима изазивају најлепши утисак својом величанственошћу и оригиналним спајањем црквене архитектуре са неимарством тврђаве.

По свом унутрашњем саставу, који је оригиналан, заслужује пажњу црква „Спаса на Сјенах , подигнута, 1675 године. Унутрашњост храма дели се на три једнака, дела: храм, солеју и олтар. Солеја је подитнута на осам степеница уздигнута од пода храма м одељена од њега са пет стубова. Над стубовима диже се зид до половине висине храма, која замењује иконостас. Широка солеја претставља, целу талерију са пет стубова, који одвајају зидове солеје и зидове олтара.

Објашњење ове необичне конструкције храма треба тражити пре света у нарочитом значењу цркве крсташице ростовеког митрополита Јона Сисоича, оснивача кремљевских зидова Великог Ростова са оригиналним храмовима.

- ВикторНикољскиј

Преподобни Јеврем Сирин

(светкује се 28 јануара)

Преподобни Јеврем Сирин (т. ј. из Сирије) родио се је, по свој прилици, крајем 1 вијека у граду Низибији (на. источној граници Римске царевине, у провинцији Миглонији која је граничила с Персијском државом) родитељи су му били —- обични тежади и добри хришћани. Међу његовим најближим прецима и рођацима бјеше неколико исповједника и мученика. Од дјетињства био је научен страху Божјем, нако је од природе био напрасит и упоран. У нарочитом сну откривена, је његовој матери будућа слава њезиног сина. При нарочитом виђењу, док је био у затвору који га је изненадио (ватворили су га по неспоравуму као лажно окле“ ветана, да је украо овце), он је призван да се духовно сабере и при молитви да обраћа пажњу на, дјела, Божјег промисла. Скоро по изласку из затвора, још млад, он остави свијет и удаљи се из горе пустињацима гдје постаде учеником св. Јаг кова, који је касније (од 314 год.) био низибијски епископ. Од тог доба, он се већ није никад ни на кога љутио и брзо се је прославио као велик молитвеник и мудар учитељ, некој браћи пустињацима показаше сев иђења која су потврђивала да је баш њему, Јеврему, дана одозго посебна блатодат св. Духа за проповијед и поуку околине.

Ва свота дугог молитвеног живота преподобни Јеврем био је у многим оближњим крајевима, био је са својим епи-