Bratstvo

_ 16

Епископ са свештенством, и први пут у Дубровнику читана су Јеванђеља на разним језицима што се особито допало свакоме, а при свршетку вечерње ПШреосвештени је одржао лијепу бесједу: »О невјерству Томином, с обзиром на тумачење прочитаног Јеванђеља и вјеровања у сбадашњости«

- _ Другидан Ускрса 29 (16) априла била је свечана архијерејска литургија у 9 и по сати, а присуство народа. било је као и први дан црква душке пуна и православних и иновјераца, на којој је протођакон Душан Вучковић прочитао Ускршњу посланицу Његова Преосвештенства, па бу и овај пут послије иафоре дијељени крстићи. И на овој литургији пјевало. је друштво »Олога«. Послије св. литургије учињена је посјета, Пресвијетлом Бискупу Др. Марију Царевићу. ореском начелни= ку, претоједништву градске општине, претсједнику Окружног суда и друтимгим властима, Ручак је био код претеједника црквене општине г. Светозара Барбића, а послије тога учињена је посјета члановима црквеног одбора и дрквеноопштинског Савјета. У шест сати у вече православни грађани Дубровчани приредили су Његовом Преосвештенству у »Империјалу« успјелу чајанку, на којој је било преко стотину најугледнијих особа оба пола, Овдје се Преосвештени упознао са грађанством, гдје га је поздравила једна Енглескиња која је присуствовала чајанки, а чајанка је трајала до 9 сати.

Трећи дан Ускрса 30 (17) априла била је св. литургија у 10 сати на којој су служили катихета г. Божидар Пиндовић и протођа= кон Душан Вучковић а на литургији је појао ђачки хор друштва »Слоге« врло дивно, што им може служити на част.

И ако се у Дубровнику ради на Трећи дан Ускрса ипак је и тај дан било народа доста на _ богослужењу. Послије св. литургије – Преосвештени је примао у »Империјалу« посјете. Шрви га јепосјетио Пресвијетли Бискуп Др. Царевић у 11 сати, затим претставници града политичких и војних власти и поједини грађани. Пријем је трајао до 1 сат по подне. Ручак је био код вриједног грађанина г. Воје Милишића, благајника црквене општине. Послије ручка аутомобилом учињен је излет у Цавтат, гдје је Преосвештени са пратњом посјетио госпођу Пашић. Ова пажња, Њеегова Шреосвештенства врло је угодно дјеловала на госпођу Пашић, која му се због тога и нарочито захвалила. Затим је прегледан Маузолеј браће Рачића, који је израдио Мештровић, па је учинио још неколике посјете православнима који живе у Цавтату, па се око 8 сати повратио у Дубровник, гдје је у општинској сали одржана свечана сједница црквеноопштинског Савјета, Шретсједник црквене општине г. Барбић усрдно је поздравио Преосвештеног Госп. Епископа и у свом говору изнио све потребе црквне општине и цијели историјат рада прквеноотштинског, на чему се Преосвештени Господин Епископ врло дирљиво захвалио и обећао да ће све учинити, што до њега стоји, да се у свему изађе на сусрет истинским и оправданим потребама Црквене општине дубровачке_ која заиста на мртвој стражи чува Ов. Православну Цркву и стара се за напредак како цркве тако и својих грађана, припадника православне вјере дубровачке парохије.

У сриједу 1 маја Пваприла) у 9 сати изјутра Његово Преосвештенство са пратњом посјетило је цркву Св, Архангела, Михаила, гдје се налази православно гробље дубровачко. Овом приликом Преосвештени учинио је помен црквеним добротворима на гробљу и свима, који овдје почивају и прелио гробове. Ово је врло лијепо примљено од стране Ду"бровчана. Иза тога је посјетио Руску колонију. која се налази у једној великој и старој згради на Плочама, одмах на улазу у град Дубровник. У овој згради мушких и женских Руса живи преко педесет. Њихово је стање јадно и врло биједно, али је руска душа велика и они су ин са овим задовољни. Заиста ова њихова биједа дирнула је и Преосвештеног и његову пратњу. Овде га је поздравио претсједник Руске колоније госп. Стреха одушевљеним говором. примио му по руском обичају Ускршњи жљеб на тањиру да благослови и окуси, што је Преосвећени и учинио, а Руси су отпјевали Христово воскресење. Његово Преосвештенство 0с0-

ин =