Bratstvo

Ма ан

5

Марка (0. Поповића и придворног протођакона Душана Вучковића. Исто јутро у 10.15 сати стигао је у Груж, гдје га је очекивала православна. црквена општина са члановима Црквеноокштинског савјета и претставницима грађанских и војних власти. Добродошлицом га је поздравио атилни претсједник Црквене општине г. Оветозар Барбић, судија и претставио му поједине претставнике. Овдје су га поздравили са по нколико: ријечи срески начелник п. Вуковић, потпретсједник града Дубровника, Р. Хаџија, јер је претсједцик у оставци, бискупски изасланик, Г. Дон Нико Ђивановић. војни свештеник, претсједник Градске Полиције г. Др, Милоје Коча, претеједник Окружног суда г. Др. Грацио, у име отсутног Команданта места капетан г. Чиковски, Командир жанндармериске чете и претсједник Руске колоније т. Владимир Стреха. Свима се реосвештени Господин Епископ усрдно захвалио. Одавде се у аутомобилима пошло у град Дубровник у Православну Цркву, гдје га је на улазу очекивало свештенство у свечаним одеждама ђаци са крстом, чирацима и рипидама и народ. Кад је улазио у цркву с хора је дивно појао ђачки хор »Ологе« Достојно јест. Послије кратког молепствија поздравио га је са Царских Двери парох дубровачки и архијерејски намјесник прота г. Божидар Митровић, рекавши између осталог, да је у Православној Цркви и Црквеном општеству дубровачком, од како је основана Црква и Општество, увијек владао дух Светога Саве те је до данас чврсто очу-

вано Св. Православље, јер се увијек радило у љубави Светосавској са, осталом браћом,

Шреосвештени Госп. Епископ дирљиво се захвалио и благословио народ. а с хора је ђачки хор. отпојао Исполаети Деспота!

· Из цркве се отишло у хотел »Империјал на одмор, гдје су резервисани апартмани. У четири сата по подне посјетио је цркву Ов. Ђорђа и Сиротињски дом, обишао старце и старице и сиротињском дому дао прилог да се о Ускрсу што боље угосте изнемогли старци и старице.

Први дан Ускрса 28 (15) априла у 83 сата изјутра кренула је из цркве света Ускршња литија. Напријед је ишао крет, па чета морнара са музиком, пјевачко друштво »Олога«, ђаци с чирацима и рипидама и свештенство. Његово Преосвештенство ишло је под небом_ коеј су носили четири омладинца у народном одијелу а, иза тога народ. И ако је било рано многи странци и туристи међу којима, је било Енглеза, Франуза, Немаца и Чеха као и много римокатолика из Дубровника били су по тротоарима и скидањем капа поздрављали величанствену литију. Друштво »Слота« умилно је појало Воскресеније твоје, а с висине градских бедема у Краља Петра улици. пошто би »Олога« престала пјевати, дирљиво су музичари на трубе тихо и побожно свирали Воскресеније твоје. Литија је ишла кроз град полако и достојанствено и трајала је читав сат. У девет сати била је свечана архијерејска литургија, а прије тога Преосвећни Госп. Епископ допраћен је аутом до цркве. У улици Св. Барбаре очекивали су ђаци с рипидама а пред црквом свештенство, обучено у свечане одежде, Улазећи у дркву с хора је појао хор Достојно јест па је отполела св. литургија, на којој је врло дивно појао хор друштва »СОлоге«, При свршетку св. литургије Преосвештени Господин Епископ изговорио је дивну проповијед: »Гдје сте вас два заједно, -ту сам ја међу вама као трећи«.

При свршетку гроповиједи рекао је: "Дубровник су врата наше ве лике. Отаџбине и он је стајао поносан кроз вијекове. Благослов Св, Саве заштитника Епархије Захумско-херцеговачке и благослов. Ов; Влаха заштитника. трада Дубровника нека прати све вас да братоки-и у љубава живите, како би вам све славно и напредно. било.

Ова бесједа Његова“ Преосвештенства, допала се успон пи ле "без разлике вјере. Послије св. литургије дијељена је нафора и крстићи, а двије Енглескиње пришле су и примиле нафору из руку Његова, Прео= свештенства. Послије тога Његово Пребсвештенство примало је честатања у Управи Епархије! а. затим је приређен ручак код пароха. У 6 сати послије подне била је вечерња на којој је служио Преосвештени' Гост