Bratstvo

= 94 =

послате му утехе. У молитви призиваше и оца свота, видећи га очима, као жива, прослављајући љубав, која их и после смрти не растави и тешећи бојажљиву душу своју виђењем и анђеоским јављањем. У усамљеничком животу Сава је и даље остао утешитељ испосника у њихсвеј пустињи и добротвор сиротиње, која се склањаше код њега из оближњих и уда љених крајева: ако се коме разбио чамац, срушила кућа, или га притешњавала какватод друга незгода, — његова гостољубива ћелија бепе уточиште свих пострадалих. А блага му никад не беше понестало, — или му га откриваше земља, или му шиљаше моћни брат његов, који је у њему гледао анЂела, божијег.

На, Оветој Гори постоји манастир, по имену Каракал. Једне ноћи та опљачкју разбојници, те на својим лађама однесу не само манастирско имање, нето и самог игумана са братијом. Отмичари су мучили своје заробљенике, јер су се на не: ки начин морали откупити. Несретници беху довежени у велику лавру и ту изложени на продају, као осуђени на. смрт: но њих беше много а средства мало да би се сви могли откупити, зато што су продавани сви зајсдно, а не појединачно. Под таквим околностима заробљеници се посаветсваше са својим игуманом и одлучише да свој манастир са свима њетовим припадностима потчине лаври, да би се само спасли од смрти. Лавриоти, — спрва неумољиви када се тицало човекољубља, — због користи решише да откупе заробљенике; на, тај начин завладаше манастиром и његовим имањем а, игумана са свом братијом протераше. Изгнаници прибегоше преподобном Сави, као сталном уточишту страдалника. Ботољу“ биво срце његово. не могаше отрпети такву неправду и проли мното суза, слушајући њихову тужну исповест. Не задовољивши се једино сузама, Сава отвсри своју милосрдну десницу и плативши манастирски дуг, поврати Каракал првобитном настојатељу и братији, а све што беше у њему порушено 0бнови, постаравши се уједно и о издржавању братства.

_ Исти гусари спустише на св. Гори и други манастир, четрдесеторице мученика, звани Ксиропотам и бијаше склон паду. Игуман и братија, спремни да напусте обитељ вбог свога, сиромаштва. дођоше преподобном пи замолише га за милостињу, Сава, богатећи се не за себе, но за Бога, смилова, се и на њих. Он сткупи.све што је манастир заложио, разрушено. 00нови а сву саборну цркву исписа живописом, и дивно украси; од тога доба носио је име ктитсра коиропстамског. И трећи манастир, звани Филотеј, некусис је такођер његово милосрђе. Неки побожни ктитор отпоче градити поменути манастир, пљ немотавши га довршити дође Сави и замоли га за. учешће тј. да би скупа били ктитори обитељи, — и преподобни му даде потребно злато за довршење градње. Уопште, милостиња му беше изнад сваке жртве, молитве и поста, -:

0 Утешен славом родитеља свота, Сава удвостручи пости

молитву и стече још већу слебоду према Богу, — и уздање

а