Bratstvo

клечању и ноћним стојањима. Он се уздиже више, нето што је био некад и заборављајући последње, по речима апостолским, упираше жеље своје унапред (Филип. 8, 18). Ко ће избројати умилне сузе његове и скривене увдахег У таквом подвижништву Сава, је проповедао, после смрти свога преподобнот оца, сваки дан, и свакога дана као да умираше због претераног поста, оболе му јетра, а стомак му се стегну до те мере, да му унутарња болест не дозвољаваше да прима храну, премда је то доцније желео. У осталом, и саму своју болест прими он с љубављу, као да му је одозго послана. Јер смрт по божјој вољи претпостављаше животу, оданом страстима, и сећаше се речи апостолске, да се унутарњи човек обнавља кад спољашњи пропада. За време усамљеништва у Кареји Сава, је написао и живот свога, оца преподобног Симеона.

Имађалшше једну велику жељу — да се удостоји каквог било јављања, од покојног оца, — те се за ту своју жељу искрено молио Богу: и гле, једне ноћи јави му се преподобни Симеон, сјајног изгледа, са. венцем, који беше сјајнији од јутарњег сунца, у друштву других светлих лица. Пазећи да му се син не уплаши, покојник му весело говораше: Не бој се и не тутуј за мном, сине љубљени, но се пре радуј; ето, Бог ти је услишао молбу и шаље ти родитеља твога; види, каквом ме је славом почастио и каквим ме је богатствима оботатио у вечном царству Христовом. Примивши то сада, о чему си ми за жиБота говорио само у нади, ја се радујем и наслађујем посматрањем лепоте, коју ви не можете замислити. Нека Те Борг благослови, што си ми био вођа ка вечном блаженству и бесмртном животу. Јер се Господ сећа мука твојих и подвита, милостиње и молитава, које си извршио за мене; због тога Те очекује велика награда. Но пре света сам ћеш се оботатити божјом блатодати и влашћу апостолском везања и разрешења, т. ј. у чину светитељском, просветићеш сународнике Овоје, научићеш их вери и покајању, и привести Христу. Поклонићеш се и светим местима, где је телом ходио Господ наш Исус Христос, и где су се десила сва страдања његова, за нас: све ово ћеш урезати на таблице срца свога, многима, ћеш бити узср врлине, а све заповеди Христове утврдићеш у отаџбини својој на непоколебљивом темељу. Затим ћеш доћи к нама. и удостојити се још већих дарова, — како збот мене, тако и ради многих, — и бићеш украшен двоструким венцем, колико рад испосништва, свота, толико и због просветитељског рада; и удостојићеш се бесмртнот блаженства, ликоваћеш са свима светитељима кров бескрајне векове, наслађиваћеш се не замишљено, него стварно —- гледањем пресвете Тројице."

Дошавши к себи после тајанственог виђења, преподобни Сава оссти у срцу своме мир и тиху радост: чинило му се, да, његово сбптавалиште није више на земљи, но на, небу. И устаде са просте своје рогозине, пружен к небу руке и на кољенима ороси земљу обилним потоком сува, славећи Бога збот