Bratstvo

пне:

== (ај) ==

изневерени. Када су одјекнуле прве речи певачког збора познате песме »Кол 'Оловен...« нека врста јеве обухватила је многа срца и сузе удариле су у очи. Како би тек била радосна ова свечаност да смо били... Нисмо смели, нисмо могли дати пролаза нашим осећајима. У таквим ми-

селима многи од нас дешао је пред цркву. Попели смо се на степенице.

Поглед је био величанствен. Доле пред нама разлило се море света. Око 8000 људи упире овамо горе очи на Архијереје. Мала девојчица у народној ношњи поздравила је српским речима Високопреосвештеног Господина Доситеја и дала му букет цвећа. Друга девојчица поздравила, је опет на чешком језику Преосвештеног Господина Горазда. Сузе навиру у очи, када човек посматра овај призор и чује речи и одговор и кад погледа на благе црте лица црквеног достојанственика. После краћих говора Архијереја и претседника црквене општине професора Билог, улази поворка у дркву.

Након обреда освећења СОв. престола и цркве, полагања св. мошти св. Арсенија, српског архиепископа под св. престолом и говора Архијереја. о значају свог историјског дана по црквену општину у Оломуду и православни чешки народ, отпочела, је св. архијерејска служба. Свет који је дошао не само из Моравске, него и из Чешке није могао ући у цркву и «с тога је стрпљиво чекао пред црквом док се несврши богослужење. Том приликом раздане су народу слике св. Саве, којих није било доста, јер сваки је хтео имати успомену на ову свечаност.

По подне приредила је црквена општина у Народном дому банкет, на коме је учествовало поред Високопреосвештеног Господина Доситеја и Преосвештеног Господина Горазда и свештенства много гостију. – Том приликом подигнуто је неколико здравица и истакнуто наше братско шријатељство и приправност помогнути један другом за наше највише идеале и циљеве. Врло дирљивим речима поздравила је Високопреосвештеног Господина Доситеја делегаткиња за »Друштво словенских жена« у Прагу. Из њених речи однео је у своме срцу сваки верни православад и син велике свесловенске породице наду, да Бог је праведан и да Правда Божија мора најзад победити. Да Бог да. Ми смо верни и вернима ћемо остати нека се деси штогод хоће. Високопреосвештени Господин Доситеј је одговорио топлим речима износећи углавном трпељивост и наду. Велику улогу у томе има нарочита мајка, што је показао на увек врло живом примеру мајци Краљевића Марка, поносне и узор мајке Јевросиме. »Боље ти је Марко изгубити главу, него своју огрешити душу«, још управо пророчке, урезале су се заиста у срца присутних гостију. Нећемо их заборавити.

Црква св. Горазда је сада освећена, стално напомињући да је наша дужност народна и црквена да у великом делу ученика, св. Методија, наставимо прекинути рад у корист наших душа и славу царства. Божјег.

Јарослав Росак, свештеник

Белешке

т ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ, министар у пензији, умро је 20 јуна о. г. у 70 години у Охриду. Од год. 1900 вршио је пок. Јован дипломатску службу, налазећи се на најважнијим и најодговорнијим положајима као дипломатски претставник наше државе у иностранству. У своме дугогодишњем раду учинио је нашој држави и народу непроцењиве заслуге. Његовим марљивим и истрајним радом на дипломатској историји уклоњена је теза: одговорности наших фактора за светски рат, коју су тезу