Bratstvo

— 144 —

ревизионисти стално истицали помоћу својих пријатеља и лажних аката..

Пок. Јевановић бавио се књижевношћу, помагао је Српски књижевни. гласник морално и материјално. Био је веран син свете православне цр-

кве, заузимајући се за њене интересе у најодлучнијим за њу моментима. Нека. је вечан покој овом великом човеку и родољубу. т ПРОТОЈЕРЕЈ РИСТО А. ТЕРЗИЋ, наш добри сарадник и прија-

тељ_ духовник Казненог завода упокојио се у Господу 8 (21) маја 1989' у Сремској Митровици. Отад Ристо познат је био у нашим крајевима.

ради свег исправног свештеничког држања и доброте. Његова служба у

парохији била је служење пароха несебичног и идеалног. Као духовник:

Казненог завода у Зеници, а доцније у Градишци и Сред. Митровици својим исправним радом показивао је све лепе особине добрсг духовника и васпитача осуђеника. Стално је набављао религиозне књиге, молитвенике, одговарања на Ов. литургији и делио их осуђеницима. Редовно: је водио статистику и податке о својим васпитаницима, трудећи се да им ублажи живот у казаматима и да им очува дух на висини.

Вјечнаја памјат нашем добром пријатељу и сараднику.

+ НЕНАД БАРАЧКИ_ парох у Хоргошу и префесор Учитељске-

школе у пензији, после кратког и тешког боловања преминуо је у Сомбору у 61-ој години живота 23 маја ове године. Покојник је пре ослобођења био парох у Банату, где је сем својих парохијских дужмости радио пи на народним пословима ширег обима. Објавио је неколико књижевних радова из области црквене историје и црквене вокалне музике. Сарађивао је и на нашем листу, помажући наш рад од оснивања нашег друштва. У мисији међу колонијама наших добровољаца истакао се својим несебичним радом и заузимањем да се сагради српски православни храм у Хоргошу. Нека је вечан помен вредном раднику на њиви Господњој.

+ ПРОТОЈЕРЕЈ ВЛАДИМИР ТИМОТЕЈЕВ, професор Богословије у Сарајеву, упокојио се у Господу 29 маја. (11 јуна) о. г. после дуже болести. Покојни о. Владимир био је велики пријатељ наше богословске омладине. Бавио се и књижевним радом, написавши неколико краћих богословских расправа. Вечан му помен.

попис ЦРКАВА У СТАРОЈ СРПСКОЈ ДРЖАВИ од д-ра Мкодрага' Ал. Пурковића, Библиотека Хришћанског Дела, Скопље 1938 Цена 10 дин. Користећи се поратним радовима наше археологије писац је допунио дело“ пок. Василија Марковића и дао је ванредан попис цркава са ознаком података“ наше и стручне библиографије. Овим солидним радом олакшаће се изучавање наше црквене историје и археологије у богословијама и универзитету.

Садржај:

Д-р Рад. Вешовић: Значај религије за живот и деловање ;

Д-р Радован Тунгуз-Перовић Невесињски : Песме Светога Саве;

Славко Калуђрчић: Значај костурнице споменика у Шртпцима ;

Главна средства за избегавање греха (превод игумана Макарија Форђевића, професора ; ·

Т. П:: Госпођа Вера Бартењева мисионарска у Индији ;

Хрсника ;

Белешке,

ин нинниеннннаинининиии ин

»БРАТСТВО« излази једанпут месечно. — Претплата годишња 40 Динара, пслугодишља 20 Дин. За иностранство годишња је претплата 100 Дињ »Братство« чек конто 1394,

За Шуампарију »Просвета« одговара: Јован Карић, Сарајево

пЕ