Danas

O'Kif prenela poruku Sadako Ogate

Podgorica - Komesar Komesarijata za raseljena lica Vlade Republike Crne Gore Đorđije Sćepanović primio je juče u Podgorici šefa misije UNHCR u SRJ Margaret O’Kif, koja se nalazi u radnoj poseti Crnoj Gori, javlja za FoNet Danilo Burzan. Povod posete Margaret O’Kif je veoma složena humanitarna situacija usled povećanja broja raseljenih lica u Crnoj Gori. S tim u vezi, ona je komesaru Šćepanoviću prenela poruku visokog komesara

za izbeglice Sadako Ogate, sa odggvorom na pismo koje je Šćepanović nedavno uputio UNHCR. O’Kif je obavestila Šćepanovića da je glavnim donatorima prenet apel Vlade Crne Gore povodom pogoršane situaci-

je sa izbeglicama i raseljenim licima. Tokom jučerašnjih razgovora dogovoreno je da uskoro delegacija zemalja potencijalnih donatora poseti Crnu Goru kako bi dobila uvid u situaciju u toj republici. (FoNet)

Izbjegiice sa Kosova i daJje piistižu Podgorica - Crnu Goru, nesmanjenim intenzitetom, zapljuskuje izbjeglički talas sa Kosova i Metohije. Juče je iz južne srpske pokrajine u Crau Goru evidentiran dolazak još 317 osoba, koje su od humanitarnih organizacija zatražile pomoć u zbrinjavanju - saznaje Montena-fax u republičkom Komesarijatu za raseljena lica. Na kontrolnim punktovima registrovano je da su izbjeglice pristigle sa 51 vozdom, od čega osam autobusa, četiri kombija, a ostalo su putnički automobili. Dosad je, inače, evidentiran dolazak skoro 14 hUjada privremeno raseljenih osoba sa Kosmeta, mada se procjenjuje da ih ima za nekohko hUjada više, jer se svi ne prijavljuju radi dobijanja pomoći. I u juče pristigloj grupaciji izbjeglica najviše je žena i djece, oko 200, a po nacionalnoj struKturi najbrojniji su Aibanci, mada ima pripadnika svih nacionalnosti koje žive na Kosovu i Metohiji - Srba, Crnogoraca, Muslimana i Roma. (Montena-fax)

Zaštita od Miloševića

Delegacija Vojvođanske vlade n senci n Podgorici

Novi Sad - Delegacija Vojvođanske vlade u senci, koju predvodi predsednik Miodrag Isakov, boravi u Podgorici gde će sa potpredsednikom crnogorske vlade Miodragom Vukovićem razgovarati o platformama za reforme “Za novi početak”. Do ovog susreta došlo je na inicijativu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića. Očekujem da će se najviše

razgovarati o tome kako da se Crna Gora i Vojvodina zaštite od pogubne politike Slobodana Miloševića i njegovog režima u Srbiji i Jugoslaviji”, izjavio je Miodrag Isakov i dodao da je Vojvođanska vlada u senci (u kojoj su predstavnici RDSV, LSV i SGS) podržala reforme koje je započela stara, a nastaviće nova crnogorska vlada.” R.B.

Uskoro mobilna telefonija za čitavu Republiku

Berane - Do sredine ovoga mjeseca, i posljednje dvije opštine na sjeveru Crne Gore, Andrijevica i Plav, biće “pokrivene” mobilnom telefonijom - saopšteno je agenciji Montena-fax u predstavništvu raješovitog preduzeća “Pro Monte” u Beranama. Omogućavanjem korišćenja mobilnih telefona u tim dvijema opštinama, praktično, mobilnom telefonijom će biti pokriveno čitavo područje Crne Gore. (Montena fax)

Popunjeni svi "Bokini" hoteli

Herceg Novi - Svih sedam hotela Hotelsko-turističkog preduzeća “Boka” u Herceg Novom danas maksimalno koriste kapadtete. Hoteli su popunjeni proteklog vikenda, a to koincidira i sa poboljšanjem snabdijevanja vodom Hercegnovske rivijere. U “Bokinim” hotelima boravi oko 2.900 gostiju, od čega je preko 90 odsto domaćih, koji su došli na odmor posredstvom naših agencija. U hotel “Park" upravo je stigla grupa od 60 turista iz Rusije, koja je, doduše, malobrojnija nego sto se očekivalo. U “Boki” preaviđaju da će maksimalno korišćenje kapacitetabiti obezbijeđeno do polovine avgusta, kao i da će imati dobru posezonu, jer su za septembar i prvu polovinu oktobra već najavljeni mnogi naučni skupovi, kongresi i savjetovanja. C. D.

Privatni radio onemogućio signal TV Crne Gore

Bijelo Polje - Bjelopoljci koji program Televizije Crne Gore prate preko repetitora na Obrovu, već dve nedelje imaju smetnje na prvom kanalu, a od nedavno ne mogu da prate ni Treći program. Osim toga, slušaoci Radija Crne Gore i lokalnog radija posljednjih nekoliko dana ne mogu pratiti ni program tih medija. Među građanima vlada uvjerenje da je, u oba slučaja, kriv privatni Radio Fokus, čiji se signal javlja na više mesta FM opsega. U Radio-difuznom centru Crne Gore, zaduženom za održavanje repetitora, sa čuđenjem primaju obavještenje o smetnjama i ističu da je njihov stručnjak stalno na terenu i da redovno vodi računa o ispravnosti uređaja. Direktor bjelopoljskog Radio-Fokusa Abid Crnovršanin je rekao Monteni-fax da je tačno da su se neki njihovi uređaji na Obrovu, zbog blizine TV repetitora i promijenjene frekvencije sa 103,8 na 99,7 megaherca, kako je kazao, oteli kontroli i imaju izvjestan uticaj na Prvi TV kanal, ali ne i na drugi kanal TV Crne Gore, te da će i taj problem biti riješen do 10. jula. (Montena-fah)

Samo SNP i liberali neće u novu Vladu

Podgorica - Od svih pralamentarnih partija u Crnoj Gori, za učešće u novoj Vladi, odnosno izvršnoj vlasti Republike, nisu zainteresovani Socijalistička narodna partija Crne Gore i Liberalni savez. To znači da će mandatar Filip Vujanović, pored oslanjanja na kadrove tri stranke koje čine koaliciju “Da živimo bolje” - DPS, SDP i Narodne stranke - u obzir uzeti i kadrovske predloge koje dobije od Demokratske unije AJbanaca i vjerovatno Demokratskog saveza u Crnoj Gori, koji se, doduše, o svom učešću u novoj Vladi još nije konačno odlučio. Poštujući odredbe prošlojesenjeg sporazuma crnogorskih parlarnentarnib stranaka, Vujanović će, kako se očekuje, i u svom novom kabinetu imati predstavnike. Stranke demokratske akcije, iako ona na majskim izborima nije uspela da se domogne mjesta u parlamentu. Očekuje se, inače, da će ovih dana doći do novib razgovora predstavnika stranaka sa Vujanovićem, te da će početkom naredne nedelje biti pripremljen i sastav nove višestranačke Vlade Crne Gore, o kojem će se izjasniti Skupština ove republike do kraja iduće sedmice. M. D.

Nove registarske tablice bez zvijezde

Podgorica - lako je glavni grad Republike Cme Gore promijenio ranije ime i ponovo dobio naziv Podgorica još prije šest godina, preciznije početkom aprila 1992. godine, tek sađa će biti izmijenjene oznake na registarskim tabiicama za motorna vozila, pa će umjesto TG stajati PG, a umjesto petokrake biće trobojka. Podgorički Centar bezbjednosti počeo je da izdaje registarske tablice sa novim oznakama, a rok za zamjenn starih tablica novim biće šest mjeseci. C. D.

Osnovana banka za razvoj Crne Gore

Podgorica - U Podgorici je osnovana Banka za razvoj Crne Gore, čiji je - sa 52 odsto većinski osnivač Vlada ove Republike, a ostali osnivači su Fond za razvoj, Fond PIO, Zavod za zapošljavanje i Hipotekarna banka. Narodna banka Jugoslavije već je izdala dozvolu za rad ove banke, a na osnivačkoj skupštini za v.d. direktora izabran je Jovan Lekić. Usvojeni su i svi neophodni dokumenti, kao i odluka o izdavanju prve emisije od

189.461 akcija, nominalne vrijednosti po 1.000 dinara, što predstavlja i osnivački kapital Banke. Osnovni razlog osnivanja Banke za razvoj Crne Gore, kako je rečeno na osnivačkoj skupštini, jeste potreba postojanja jedne takve, tržišno orijentisane banke, neopterećene naslijeđenim problemima, od kojih pati domaće bankarstvo, a koja će biti u stanju da finansijski prati pošlovanje i razvoj osnivača, partnera i klijenata. C. D.

Dr Miodrag Drljević gradonačelnik Nikšića

Nikšić - Skupština opštine Nikšić juče je za gradonačelnika izabrala drMiodraga Drljevića, specijalistu urologa i dosadašnjeg direktora nikšićke Opšte bolnice. Drljevića je predložio klub odbornika Demokratske partije socijalista Crne Gore, a za njegov izbor su, pored ođbornika sa liste koalicije “Da živimo bolje”, glasali i odbornici Liberalnog saveza Crne Gore, dok su se odbornici Socijalističke narodne partije uzdržali od glasanja. Novi_gradonačelnik Nikšića dr Drljević rekao je da računa na podršku Vlade Crne Gore i građana Nikšića, koje - kako je kazao - neće razlikovati po političkoj i vjerskoj pripadnosti, ističući da će i dalje dio svog radnog vremena provoditi na urološkom odeljenju u Opštoj bolnici, jer ne želi da napusti svoj posao.(Montena-fax)

8

Sreda, 8. jul 1998