Danas

Vesna Pešić predviđa Blizak kraj koalicije socijalista i radikala

Beograd - Ako se OEBS i Ujedinjene nacije aktivnije uključe u proces rešavanja krize na Kosovu predviđam blizak raskid koalicije socijalista i radikala - ocenila je Vesna Pešić, predsednica Građanskog saveza Srbije, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Prema njenim rečima, prioritet mora da bude pronalaženje načina da se razoruža tzv. OVK, a Srbija i Jugoslavija što hitnije moraju dozvoliti prisustvo misije OEBS na Kosovu, kao i uključenje Saveta bezbednosti, kao preduslova za razoružanje OVK. ’Tostavljanje diplomatskih posmatrača na Kosovu predstavlja svojevrsnu prethodnicu misiji OEBS, a sada se jasno pokaza-

lo da je referendum bio kontraproduktivan jer upravo srpskoj strani odgovaraju strani posrednici i posmatrači kako bi se utvrdilo pravo stanje na Kosovu”, smatra Pešić. Ona ističe da intervencije NATO ne može biti bez prethodne saglasnosti Saveta bezbednosti: ”Ne treba se preterano uznemiravati zato što NATO razmatra moguće scenarije intervencije na Kosovu. To je njihov posao kada su u pitanju krizna žarišta”. Z. P.

Prvo koordinator, amoždailider Predsednica GSS potvrdila je izjavu Velimira Ilića, predsednika Srbije-Zajedno, prerna kojoj bi u novoj opozicionoj koaliciji, Savezu za promene, njoj bila namenjena uloga koordinatora, koja ne podrazumeva nikakvu lidersku poziciju. "’Strategija opozi c i j e mora se zasnivati na viziji i inicijativi a ne na polemici. PokuŠaću da bar jednom sedmično organizujem sastanke predsediiika stranaka koje čine savez i da postavljam pitanja na dnevni red. Ne isključujem mogućnost da se u kasnijoj fazi, putem demokratske procedure, izabere i lider saveza”, zaključila je Vesna Pešić.

ŠEŠELJ: Kontakt grupa protiv Srbije

Beograd - Ključni zaključd sastanka Kontakl grupe se drže u tajnosti, ali )e očigledno da je glavni dlj da se trupe NATO pakta stadoniraju na Koso\m i Metohiji, s tim što te iste sile žele da NATO dođe hez borbe, uz saglasnost naših vlasti. Apsolutno je nemoguče da viasti Srbije i Jugosiavije donesu odluku o prihvatanju stadoniranja bilo kakdh stranih trupa na našoj teritoriji, rekao je Vbjislav Sešelj, predsednik SRS na jučerašnjoj konferendji za novinare. Sinhronizovani sastanak samozvane Kontakt grupe koja prema Šešeljevom mišljenju nastoji da preuzme kompetendje Saveta bezbednosti UN, saveta NATO i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju "sračunati su na organizovanje novih pritisaka protiv Srbije i Jugoslavije”. Na pitanje novinara da komentariše pisanje nekih listova o tome da radikali onemogućavaju projekat Ratka Markovića o velikoj autonomiji po kojoj bi Kosovo bilo poput Južnog Tirola, Sešelj je odgovorio; - Nema tu ničeg spornog. Vlada je uradila dve stvari. Prvo predlog Zakona o lokalnoj samoupravi, On je gotov već dva meseca, a ne ide u skupštinsku proceduru. N. B. O.

SPS: Jasnije nego ikad osuđen terorizam

Beograd - Naiznačajm je što se na sastanku Kontakt grupe desilo je da je jasnije nego ikađa osuden aibanski separatizam ; terorizam na Kosovu i Metohiji. Takođe, značajnc je naglašena potreba nastavljanja dijaloga, i obaveza drugih zemalja da preseku finansiranje i übacivanje terorista i oružja na teritoriju SRJ, rekao je Ivica Dačić, portparol Socijalističke partije Srbije na jučerašnjoj konferenciji za novinare i podvukao da ”pada u oči da uzroci prekida dijaloga nisu adresirani” Dačić je podvukao da SPS ne prihvata pritiske i pokušaje nametanja rešenja sa strane, kojih je bilo i u izjavi sa sastanka Kontakt grupe, i ocenio da ti elementi nisu podrška dijalogu i mirnom 'rešavanju problema na Kosovu. Dačić je rekao da su, u skladu sa moskovskim dogovorom, počeli razgovori za otvarenje misije OEBS na Kosovu i vraćanju Jugoslavuje u tu organizaciju. Odgovarajući na pitanje da li će srpska strana izaći sa konkretnim predlogom autonomije za Kosovo, Dačić je rekao da Ustav Srbije jasno definiše autonomiju Kosova i da nije reč da li će biti novih predloga, već da li će Albanci nastaviti dijalog. Lj. Đ.

SPO: I pored nelogičnosti, odluke Kontakt grupe korak u pravom smeru

Beograd - Srpski pokret obnove saopštio je juče da odluka Kontakt grupe da odmah prestane inostrana finansijska podrška, kao i pomoć u naoružanju i opremi terorističkim grupama na Kosovu, predstavlja korak u pravom smeru. U saopštenju Predsedništva SPO izražava se očekivanje da će taj jučerašnji apel "uskoro prerasti u konkretne akcije” i pozdravlja odlučno protivljenje Kontakt grupe zahtevima za nezavisnim Kosovom.

SPO, međutim, oceniuje da "upravo zato i čudi i zounjuje pohvala upućena Ibrahimu Rugovi, zbog njegove - kako je istaknuto - požrtvovanosti u sprovođenju svoje politike”. Napominjući da "Rugova, zaista, pokazuje izuzetnu požrtvovanost u traženj u nezavisnog Kosova i odbijanju da jasno i odlučno osudi terorizam svojih sunarodnika”, SPO dodaje da ”nije jasno zašto je pohvaljen zbog politike koju najoštrije osuđuju oni koji su mu izrekli pohvalu". (FoNet)

DSS: Pristup uravnotežen

Beograd - Demokratska stranka Srbije ocenila je juče da zaključci Kontakt-grupe iz Bona predstavljaju "mnogo uravnoteženiji pristup u odnosu na ranije stavove", ali da se u njima ”i dalje ne povlači jasna crta između terorizma i političkog načina rešenja krize”. ’Tozitivno je to što su izostale pretnje vojnom intervencijom, kao i poziv svim državama da preduzmu mere kako bi prestala finansijska podrška za naoružanje kosovskih Albanaca”, navodi se u saopštenju i ocenjuje da su previđeni zločini počinjeni prema civilima. R. D.

Prihvaćen još jedan predlog Momira Bulatovića

Savezni nstavni sud

Beograd - Savezni’ ustavni sud prihvatio je na jučerašnjoj sednici, s jednim glasom protiv, predlog Socijalističke narodne parltije Crne Gore Momira Bulatovića za ocenu ustavnosti Zakona o izboru i prestanku mandata narodnih poslanika u Veću republika Savezne skupštine, koju je crnogorska Skupština usvojila 16. juna ove godine, Predlog će biti dostavljen i Skupštini Crne Gore, koja bi o njemu morala da se izjasni u narednih 45 dana. S jednim glasom protiv prihvaćen je i predlog Patriotskog saveza Jugoslavije za ocenu ustavnosti Deklaracije o narušavanju pravnog sistema SRJ od strane Skupštine Crne Gore. Predlagač NPS CG navela je u svom zahtevu da je Skupština Crne Gore, primenjujući većinski izborni sistem prilikom izbora poslanika za Veće repubika, povredila i negirala na izborima slobodno izraženu volju građana i da izabrani poslanici Crne Gore u ovom veću ne odražavaju političku voIju građana. Takođe, predlagač je osporio i odredbu o načinu opoziva poslanika, koji je uslovljen "nepostupanjem u skladu sa interesima Crne Gore”, naglašavajući da poslanici ne predstavljaju "punomoćnikć skupštine koju predstavljaju”. Sudija Nikola Vujanović, inače iz Crne Gore, usprotivio se raspravi po ovom predlogu, zahtevajući da ga Sud odbaci kao nenadležan. Naime, sudija Vujanović je rekao da je materija izbornog zakonodavstva Saveznim ustavom prepuštena republikama. Takođe, naveo je on, Veće republika je garant ravnopravnosti republika članica federacije, i poslanici u tom veću predstavljaju republiku ispred koje su delegirani i moraju se ponašati u skladu sa interesima svoje republike. Vujanović je

primetio da se SUS po pitanjima vezanim za izborno zakonodavstvo Crne Gore ”ekspresno brzo raspravlja”, dok ima predloga starih i po dve i više godina. On je ponovio sumnju u nezavisnost Saveznog ustavnog suda. Odgovarajući Vujanoviću, sudija izvestilac u ovoj tački Branislav Tomković, takođe iz Crne Gore, zapitao se ko je taj ko određuje šta je u interesu republike članice. Sud je, takođe rezultatom šest prema jedan odbacio predlog sudije Vujanovića da se predlog SNP CG odbaci zbog nenadležnosti Suda. Sudija Vujanović se usprotivio i predlogu da se u drugoj tački, koja se odnosila na Rezoluciju crnogorske skupštine, dopis Patriotskog saveza Jugoslavije prihvati kao predlog ovlašćenog predlagača. Naime, Vujanović je podsetio da pravo podnošenja predloga za ocenu ustavnosti imaju državni organi ili pravna lica koje sporna odredba direktno pogađa. - Na koji način osporena rezolucija pogađa Patriotski savez drugačije od ostalih građana - zapitao se Vujanović, zahtevajući da se ovaj dopis primi kao inicijativa, a ne predlog. Sudija izvestilac Milutin Srdić naveo je da je PSJ registrovan kao pravno lice na teritoriji SRJ, te da zbog toga ima pravo predlaganja, ali nije odgovorio na Vujanovićevo pitanje zašto se predlozi Fonda za razvoj demokratije Milenka Radića uvek odbacuju kao predlozi neovlaštenog lica, iako je i Fond registrovan na saveznom nivou. Takođe, dugo se raspravljalo i o tome da li Rezolucija predstavlja politički ili pravni akt. Sudija Vujanović je više puta naglasio da rasprava o ovom pitanu predstavlja direktno zadiranje u pravni sistem Crne Gore.

V. Popović

6

Petak, 10. jul 1998,

ŠTAMPARIJA Raspisuje konkurs BEOCHAO, diii,,, 110 ofset mašinista Uslovi: višegodišnji rad na mašinama HEIDELBERG P i sm e n e prijave posiati na gornju adresu Na prodaju; HEIDELBERG GTO Z 32 X4 6 c m, dvobojni, SCHONEIVIDER Štamparija TAŠ PRINT 759 733