Danas

TUĐMAN; Mogli smo biti prvi

Zagreb - „Mi smo treći, ali sa malo sreće mogli smo biti prvi“, rekao je razdragani hrvatski predsjednik Franjo Tuđman sportskim urednicima državnih medija. Tuđman se pohvalio da je plasman nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu povećao ugled Hrvatske u svijetu i da sada 40 posto čovječanstva zna za Hrvatgku, iako je prije prvenstva to znalo samo 2 posto. On se požalio i da se licemjerni svijet, koji je bio i protiv hrvatskog otcje-

pljenja od Jugoslavije, urotio protiv Hrvatske i na sportskom polju, ali su nogometaši, kako je rekao, to spriječili svojim sjajnim uspjehom. Tuđman nije propustio dati i prognozu šansi Hrvatske na evropskom prvenstvu. On je najavio novi stadion u Zagrebu na kojem će se igrati utakmica Hrvatska-Jugoslavija. ~Ta utakmica sa Jugoslavijom bit će u mnogome nabijena i političkim nabojem, a mislim da smo opet u prednosti. Mi smo momčad koja zna da se borimo za Hrvatsku. Protiv Jugoslavije, za ugled svoje domovine, bit ćemo jedinstveni. Reprezentacija Jugoslavije neće moći iskazati takvu homogenost", tyrdi hrvatski predsjednik, (FoNet)

(Zlo)upotreba sporta u političke svrhe

Braća de Bur ne mogu da idu?

Braća Frank i Ronald de Bur preduzeli su još jedan korak u cilju napuštanja sadašnjeg kluba, Ajaksa iz Amsterdama, pošto su svoj slučaj predali u ruke arbitražne komisije FS Holandije. Obabrata su izrazila žeIju da napuste Ajaks, samo godinu dana posle potpisivanja ugovora koji ih vezuje s njim do 2004. godine.

Ronald želi da napusti Ajaks već neko vreme, dok je Frank svoj plan obelodanio tek po završetku Mondijala u Francuskoj. Ajaks je početkom juna odbio ponudu od 15 miliona dolara, od strane londonskog Arsenala, ali veruje se da je engleski prvak i dalje zainteresovan za vezistu holandske reprezentacije.Za

njegovog brata, Franka, zainterespvana je Barselona, na čelu s holandskim stručnjakom Luisom van Galom. Braća de Bur tvrde da su nedavno postigli dogovor s Ajaksom da se Ronaldu dopusti odlazak, a da Frank ostane u klubu. Međutim, Ronald je juče u izjavi holandskom radiju rekao da je insistiranje Ajaksa da obojica ostanu, poništilo taj dogovor. S druge strane, Ajaks ne želi da se odrekne usluga ovih igrača, pa je u ponedeIjak izdao saopštenje u kojem, između ostalog, stoji: - Klub smatra da su Ronald i Frank de Bur veoma značajni igrači, bez kojih ne može. Verujemo da ćemo uspeti da ih obojicu zadržimo da isteka ugovora 2004. godine. Žalimo zbog njihovog protivljenja tome, ali nismo spremni da promenimo svoj stav. Arbitražna komisija FS Holandije postoji 10 godina, a u njenoj nadležnosti je da postavlja uslove pod kojima se ugovori mogu raskidati, kao i da određuje visine transfera. Pre godinu dana je presudila u sporu imeđu Ajaksa i Marka Overmarsa, koji je karijeru nastavio u Arsenalu.

Rešio da ide; Frank de Bur

Japanci neće huligane

Japan, koji de zajedno s Južnom Korejom, biti domaćin narednog Svetskog prvenstva 2002. godine, naglašava da nece tolerisati huliganizam koji je ostavio ružnu mrlju na upravo završenom Mondijalu u Francuskoj. Neredi koje su izazvali engleski i nemački navijači šokirali su svet, a Japan razmišlja o tome da zabrani uiazak mogućih izgrednika u zemlju, za period od naredne četiri godine. Jedan službenik japanske vlade, koji je boravio u Francuskoj za vreme nereda, izjavio je: - Verovatno ćemo morati da mobilišerao

Počele pripreme za SP 2002. godine

policijski odred za neređe da bi sprečili nasilje. Da budem iskren, neke zemlje zaista ne bih voleo da vidim u Japanu. Jedan zvaničnik južnokorejske policije, rekao je da tamošnja policija neće oklevati da upotrebi suzavac u cilju prevencije huliganizma. Inače, Japan i Južna Koreja su imali svoje predstavnike pri organizacionom komitetu upravo završenog Mondijala u Francuskoj, gde su pokušali da izvuku neophodne pouke, kako bi što bolje organizovali prvi Mondijal u Aziji. Postoji mogućnost da se neke utakmice igraju i u Severnoj Koreji.

Jeljcin traži ,,čistku“

Ruski predsednik, Boris Jeljcin, poznat je kao veliki Ijubitelj sporta. On je juče izjavio da su ruskoj nacionalnoj fudbalskoj selekciji, kao i samoj igri u zemlji, neophodni ~čistka“ i velike promene. - Nešto mora da se uradi u vezi našeg fudbala, bez odlaganja. Za dve godine čeka nas Evropsko prvenstva, a Rusija ne može ponovo da oseti gorak ukus poraza - citirao je Jeljcina jedan zvaničnik u Kremlju.

- Rukovodstvo fudbalskog saveza mora da se „trgne“. Moramo da pod hitno pronađemo novog selektora visoke klase, koji će da stvori novu ekipu - rekao je Jeljcin predsedniku MOK-a, Huanu Antoniu Samaranu, priiikom njegove posete Moskvi. DoskoraŠnji selektor Rusije, Boris Ignjatijev, podneo je ostavku prošlog meseca, zbog neuspeha njegovog tima da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo u Francuskoj.

FOTO: ROJTERS

Na slici je žena koja prima pomoć od prisutnih Ijudi nakon incidenta koji se dogodio na Jelisejskim poljima u noći posle pobede Francuske na Brazilom u finalu SP. Naime, nesreća se dogodila pošto je jedan vozač velikom brzinom uleteo u masu koja je proslavljala pobedu svoje selekcije. Tom prilikom teže je povreftpnn ns:nhpi

POTO: ROJTKRB

FOTO: ROJTERS

Svetski šampion u poluteškoj kategoriji, Nemac Đarijus Mikalčevski pozira zajedno s Borisom Bekerom.

Bivši fudbaler engleskog šampiona Arsenala, Jan Rajt, drži šal svog novog kluba i gradskog rivala ..topdžija", Vest Hem junajteda. Cena Rajtovog transfera još uvek nije otkrivena.

Sreda, 15. jul 1998.

21