Danas

l 4 subota – nedelja, 3-4. jiun 2000.

DEŽURNA

Grupa od 13 novinara uputila otvoreno pismo Vojnom sudu u Nišu

Piistite Filijigvića 11 [IPItVona

Niš - Grupa od 13 novinara i saradnika domaćih i stranih medija iz Niša započela je juče potpisivanje otvorenog pisma u kojem apeluje na Vojni sud u ovom gradu da ne podleže političkim pritiscima i hitno pusti iz pritvora novinara Danasa i agencije Frans pres (AFP) Miroslava Filipovića, koji je osumnjičen za krivično delo špijunaže u sticaju sa širenjem lažnih vesti.

Otvoreno pismo je do juče po podne potpisalo 13 novinara i saradnika Danasa i AFP, kao i agencije Beta, FoNet i Srna, dnevnika Glas javnosti i Blic, nedeljnika Reporter, niških Narodnih novina, Televizije Pet i Niške televizije i Radija Dojče vele, Slobodna Evropa, Bi-Bi-Si IOCBS

„Apelujemo na vojne pravosudne organe u Nišu da Filipovića hitno puste iz pritvora Jer je on sam sam u vreme kada je bio izvan njega jasno dokazao svu besmislenost ovakve mere. Niti je pobegao iz zemlje, niti je pokušavao to da učini, niti je pokazao bilo kakvu nameru da postane ilegalni begunac iz zemlje“, navodi se u otvorenom pismu, uz podsećanje da je Vojni sud u Nišu do sada donosio potpuno oprečna rešenja o pritvoru Filipoviću, koji se još uvek nalazi „iza rešetaka, a na saslušanja ide sa lisicama na rukama“.

U njemu potpisnici apeluju na Vojni sud i da ne podleže bilo kakvim političkim pritiscima onih koji novinare koji se trude da profesionalno obavljaju izuzetno težak posao orkestrirano nazivaju „petom kolonom“, „službenicima stranih agentura“, „stranim plaćenicima“, „domaćim izdajnicima“ ili čak „ubicama“. „Vreme takvih političara će proći, a u Srbiii će ostati i sudije, i tužioci, i novinari. I svako će morati da nosi svoj krst i odgovornost za ono što sada čini“, upozoravaju oni.

Potpisnici otvorenog pisma dodaju da smatraju da je špijunaža protiv sopstvene zemlje jedno od najnečasnijih krivičnih dela i da ne žele da pre istrage presuđuju u korist kolege. „Podsećamo da je sumnjičenje jednog novinara za špijunažu, zbog tekstova koje je potpisao i objavio u medijima, podjednak apsurd kao „osnovana sumnja“ da sudija u sudnici, u toku radnog vremena, ubija ili diluje drogu. To je i opasan presedan. On bi mogao utrti put čitavoj seriji sličnih apsurda i presedana, zbog kojih nam se neki smeju, dok nas drugi oštro kažnjavaju“, navodi se u njemu.

Ova grupa niških novinara dodaje da vojni pravosudni organi u Nišu imaju priliku da doprinesu da Srbija postane pravna država, u kojoj pravosudni organi rade apsolutno nepristrasno i po zakonu i vode računa o ljudskim pravima. „I začetak takve Srbije bila bi nesvakidašnja vest“, zaključuju oni uz podsećanje da je vest o sprovođenju istrage protiv novina-

Obaveštavamo rodbinu i prijatelje da je naš dragi suprug i otac

Dana 5. juna 2000. navršava se 4 godine od kako nije sa nama naš tata ı deda

NIKOLA BURZAN novinar preminuo posle duge i teške bolesti 30. maja 2000. godine. Sahrana je u subotu 3. juna u 14.30 časova na Novom groblju u Beogradu.

Ćerka Jelena, supruga Ksenija i braća Pera, Danilo i Mirko sa porodicama

MARINKO PAUNOVIC

Naš

Zauvek će ga voleti

Njegova deca kćer Božana i sin Božidar sa porodicama

Našoj voljenoj majci

NIKOLA BURZAN

Sjajan pisac, izuzetan čovek i prijatelj otišao je u nezaborav i ostavio prazno mesto i za našim stolom.

Bogdan Dečermić, Branko Jovanović, Dušan Karan, Vladimir Matović, Branko V. Radičević,

ra zbog špijunaže kojom se bavio kroz svoje tekstove već postao nesvakidašnja vest u mnogim domaćim i svetskim medijima. Z. Miladinović

Dragan Savić, Borislav Solaja

7

EGRAMI | IZJAVE SAUČEŠĆA POVODOM ____SMRTI NIKOLE BUBZANA —

Redakciji lista Danas i porodici Burzan izražavam iskreno saučešće povodom smrti istaknutog novinara i osnivača lista Danas Nikole Burzana. Sa tugom ı poštovanjem pamtićemo njegove analitičke tekstove, njegovo zalaganje za slobodu Javne reči i za demokratiju. Predsednik SO Vračar Milena Milošević

Drage kolege,

Molimo vas da primite naše iskreno saučešće povodom smrti velikog čoveka i novinara Nikole Burzana, čije smo tekstove i mi kao novinari čitali s velikom n i divljenjem.

Najlepše vas molimo da izraze najdubljeg saučešća svih zaposlenih u našoj agenciji prenesete i Nikolinoj porodici.

Novinska agencija Beta

Dana 25. maja 2000. godine preminuo je

NIKOLA NIKOLIĆ

književni prevodilac i lektor „Nolita“

ispratili su ga 30. maja

supruga Danica, kći Neda, unuci Uroš i Relja Bobić, sestra Cveta Sušić sa porodicom, rodbina i prijatelji

ZORKI BOŽOVIĆ JOVETIĆ

28: a. 192r_ / G 19980

godišnji pomen daćemo u subotu, 3. juna 2000. u 12 časova na Novom groblju u Beogradu (rozarijum LXY/16G6)

Njene Lidija i Hajdana

9. Bugarski „dinar“

| | s | | |S | |I | |O |i! |iz 10. Žorž, kompozitor, naravno francuski – 3 || 1 11. U Africi je ova država =” 16 12. Atomistika je njegova oblast zanimanja 17 |i8 Bi? 20 16. Ovaj grad je baš u Alžiru |__ 18. Organ za letenje kod ptica 51 |52 25 22. Prvo je pre P, drugo posle U |_ L___IL_ sa 23. Oruđe za rad 24 25 |26 Bi 27 |28 |29 28. Mlin, onaj na vodi 25. Turski plemić 30 MM Sud 26. Grad i to u Francuskoj 28. Unutrašnjost kupusa 32 Mi 33 934 |35 29. Skraćeni koračaj 5 31. Sveštenički čin u katoličkoj M MN |37 MB a crkvi 33. Lako lomljivi 38 |39 |40 Pa 41 i 42 |43 |44 45 38, Ukrcavanje iliti ? | 35. Glumica Derek se tako zove 46 47 48 5 37. Nagrada za filmska ostvarenja, | BLOG 49 50 ona najveća S S 398. Grad u Rusiji, na reci Oki 52 || 53 M MO. Povezuje televizijska kola sa TV Š studiom 83. Budalina iz narodnih priča i - 36. Ken, bio šampion u boksu pesama wa ORO: 38. Kanadski baletan i koreograf, Ma. Sirće se i tako zove · Obao kamen EEE 85. Seosko područje RM E SNE TOM #1. Astal iliti ? M7. Upitna reč 15 MESO Vešliua u I7VOdPnju 82. Rukavac reke, jezera iliti mora #88. Glumica je, preziva se Tompson

18. Soda-voda ; _ ; Sa nE i {5 Kifdička fimskd pliuniča, 3a 86. Deo je Fruške Gore 51. Piše na vozilima iz Zaječara.

150 - : 89. Mera j Ži i punim imenom a pezimenom Ma SASE e Za finu ima 100 kar

17. Ziveli su u staroj Kaldeji Bi : i 19. Pet umanjen za dva Sa LOBI 0 II ii

20. Kamen, samo za pesnike 21. Pevačica je, preziva se Pavić USPRAVNO: 2. Sprava od pločica a za davanje 1. Duvački instrument i to drveni

signala 2. Brom se tako označava

21. Meri jačinu osvetljenja 3. Južnoamerička ovca

30. Dimljiva sumporna kiselina &. Pregled, uviđaj

31. Pisac je i to američki, zove se s. Važna je privredna delatnost Truman 6. I sa dodatkom „kanga“ a i bez

32. Pas, veliki, snažan njeva vrsta je papagaja 33. Zapremina izražena u kubnim 7. Fidel, kubanski državnik merama 8. Vrsta je otrova ali bojnog

REŠENJE IZ PROŠLOG BROJA

dobro, planele vos pod isfa ocena Vam važi iza p

Ovog vikenda ćete biti više poletni i spremni da se suočite sa iZazovima. Neophodne su am promene u vidu putovanja ili zlazaka.

Imate sve manje volje i

skim poslovima. PoTebno vam Je više dinamike i druenja sa prijateljima.

Samopouzdanje i volja su vam povećani, što će se posebno odraziti na polju emocija i drutvenih kontakata. Svojom pojaom plenite pažnju okoline.

Ovih dana nastojte da izbegnete mentalno iscrpljivanje, Jer niste u dobroj formi. Moguće je razočarenje zbog potupka bliske osobe.

Podložni ste čestim promenama raspoloženja i padu koncentraciJe, pa je dobio da ıZegnete veća društvena okupljaja. Ne otkrivajte svoje tajne.

Ovo je vreme kada se možete nadati prvim rezultatima svojih prethodnih poslovnih zala-

anja. Društveni život vam donosi više zadovoljstva.

i

DG43117 dona: kritičan dan, oprez (()). neulrolno, molo događoja, osrednje

strpljenja da se bavite svakodnevnim rutin- &

BZIČKO |

OLDER BN

Pravi je trenutak za sprovođenje bitnih promena na ličnom | planu. U slučaju da planirate odlazak na put, imaćete naklonost srećnih okolnosti.

Vreme krize i napetih društvenih odnosa još uvek nije potpuno prestalo. Budite krajnje Oobazrivi kod davanja izjava ı Zakonskih pitanja.

Moguće su nesuglasice i zahlađenje odnosa na emotivnom planu. Bićete podložni napetostima zbog brojnih obaveza u okviru poslovnih aktivnosti.

Ambiciozno pristupate radu, pa ćete zasluženo napredovati u SvOIT poslu. Prisutan je sklad u emotivnoJj vezi, uz obostranu naklonost. Tokom ovog vikenda vas ništa neće preterano Zabrinjavati. Potpomognuti ste srećnim okolnostima da stvari učinite po svojoj volji. Delujete harizmatično.

Situacija na porodičnom planu se postepeno stabilizuje, a tome ste ı sami doprineli. Sada je pravo vreme da se prepustite ljubavi i kreativnim stvarima.

BR

e na vašoj sfrani {3}