Danas

U politici definitivno nema „leba“. Odnosi između dva večna, imanentna i suprotstavljena principa, Erosa i Tanatosa, koji se u našoj svakodnevici zovu OTPOR ı DP („doživotni predsednik“) su ponovo uravnoteženi.

Predsednik je uzvratio udarac, time što se uŽIVO ukazao Vernicima, što je imalo snagu „drugog Hristovog silaska“. Prešao je stopalima po površni vode, a iza njega Je ostao most. Zanemeli vernici su Još uvek u transcendentnoj ekstazl. Dakle, DP je opet uspeo da nađe rešenje. Malo SS (sila, strah), malo stara dobra udica sa zlatnim mamcem. Sitna riba i nejaka divljač se lovi „čarobnim štapićem“ (pendre-

Zalosno Je koliko se razni izdajnički i kontrarevolucionarni elementi (ili prosto, što bi rekao onaj Solohovljev junak - elementi), okomili u poslednje vreme na prof. Jevrema Janjića, ministra za više obrazovanje u Vladi Srbije. Cak se iz SAD (da izvinete na izrazu) javio ı izvesni prof. V. Glišin (koji ništa u ŽIVoOtu nije uspeo - nije čak ni član SANU!), i piše da nije u listi citiranosti naučnih radova naišao na reference prof. Janjića, iako ı sam prizanaje da mu uvid nije bio kompletan (nije imao podatke iz Urundija i Burundija, koli-

ko se sećam). Ljudska zavist za-

ista nema granica!

Ovih dana, svedoci smo, podigla se prava hajka na ministra Janjića, povodom njegove legitimne ı ničim neizazvane odluke da zatvori vrata Univerziteta u Srbiji. Izvesni elementi izgleda nisu svesni koliko treba da cene moralno-stručne kvalitete (nekadašnja moralno-politička podobnost) ministra Janjića .

Pogledajmo kako to izgleda u nekim drugim zemljama, recimo u Patagoniji. Tamošnji ministar za više obrazovanje, došao je do

|:

Sve za nanoni

kom), suzavcem 1 ostalim redovnim „mamcima“ i municijom, a (opozicioni) kapitalci ı „retki primerci“, posebno aranžiranim, 1 Za običan svet nevidljivim i nečujnim, mamcima ı municijom.

Prema tome, u politici izgleda da počinje nova decenija.

Zato se vraćam ekonomiji gde se dešavaju velike promene. Sve za dobrobit i blagostanje vrednih, poslušnih i malolitražnih „radnika i seljaka“, koje je DP javno pohvalio, za razliku od „dilera“ i ostalih „elemenata“ koji bi da pošteni narod inficiraju „devizama, izama...“ 1 drugim „izdajničkim“ stvarima. Malo morgen, mora da se zna za koga su devize.

Počinje da se realizuje ı već pomalo zaboravljena SDS (stara devizna štednja). Pri tom, dužnik (država) pokazuje neverovatnu darežljivost ı viziOnarstvo. Prvo, svoje građane „čuva“ od izdajničkih para (dobro je kad su ih se otarasili) ı vraća dug u „herojskim“ dinarima. Drugo, preračunati dug vraća po kursu većem od zvaničnog (svog - državnog) više od tri

fakultetske diplome prepisujući na kolokvijumima i ispitima od svojih kolega. Po diplomiranju, upisao se na Listu (ne ŠSindlerovu, već Jednu drugu, Svindlerovu ), i postao član tamošnje levičarske fašističke partije. Postao je redovni profesor tamošnjeg univerziteta, bez mnogo pompe i buke (referat, kažu, niko nije video), a zatim se domogao mesta rektora univerziteta. A od toga pa do ministarske fotelje, samo je Jedan korak ... Tako Je to u Patagoniji, dragi moji. No vratiIO Se OVde, u SIDIJU.

Mnogi zameraju ministru Janjiću što nije odložio zatarabljivanje Univerziteta za Juli, a me sada kada još ni predavanja nisu završena, a kamoli junski ispiti. No to je neodgovorno cepidlačenje. Jer, postavlja se } Irodmno pitanje sta će ministar Janjić U julu?

Jura Prmkotić, Beograd

Onoštoje

Opozicije?

puta. (Otkuda im ovaj kurs, kad to nije nijedan od onih koji se koriste na tržištu, nikome nije jasno). Treće, može se podići „po čoveku“ svega 150 preračunatih DEM, da se građani ne pogorde i zaborave svoju svetu misiju (borDa Drotiv NSP-a ı domaćih i stranih fašista). -

Hvala Državi. Samo da nije mnogo. Imajući u vidu koliko Još mostova, puteva, biciklističkih i pešačkih staza i drugih građevina treba izgraditi ı kolikom broju radnika, seljaka, penzionera i poštene inteligencije, treba isplatiti od 50 do 100 DEM.

Ponavljam - samo da ne bude mnogo. Pa da posle osvojenih „kota 10 i 20.%e krenemo ubrzano u

· novi planinarsko-ekonomski podu-

hvat - osvajanja „kote 30“.

Na radost štediša (starih), malinara i svih drugih poverilaca naše male, ali „srećne ı ponosne“ države! P. S. Ovaj tekst posvećujem gospodinu Nikoli Burzanu, sa kojim sam, dugo vremena, delio „stranu 7 utorkom“.

ati nepopravljene ilošević rekao po-

S

vodom opravke pomenulop mosta, ili bilo kojeg drugog

objekta, u osnovi se svodi na

opravdavanje njegove politike. ZDog čega bi to trebalo da

predstavlja „poniženje“ naše

____Hja Lnkačević

Vojkan Ristić

utorak, 6. jun 2000. 7

O ORKOAaV

aa aan

in ja smpfnnusan

Od povlačenja Jugoslovenskih trupa i dolaska međunarodnih snaga, utvrđenog 9. juna tzv. kumanovskim sporazumor, na Kosovu Je ubi Jeno više od 900 Srba na Kosovu, više od hiljadu kidnapovano, desetine hiljade kuća Je zapaljeno, više od 80 crkava unišeno. Ova} izveštaj tragičnog bilansa kosovskog smtonosnog mira Srpsko nacionalno veće Kosova ı Metohije uputilo Je prekjuče na dve adrese - Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, formalnom šefu Civilne misue Unmik, 1 predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, formalnom predsedniku tog urelog parčeta Evrope.

Samo tokom prošle nedelje u terorističkim napadima kosovskih Albanaca stradalo je osam Srba, među kojima Je bilo i dece, pa Je SNV na čelu sa vladikom raško-prizrenskim Artemujem odlučilo da privremeno obustavi saradnju sa organima civilne uprave na Kosovu. Upućeru znaju da je takva odluka bila teška, gotovo kao i ona pređašnja da uprkos protiuljenju sa više strana SNV počne saradnju sa privremerum organima vlasti na Kosovu.

Dan ranije Unmik Je zbog širenja međuetničke mržrije, a Ta oSTLOVU uredbe Bernara Kušnera, na osam dana zabranio prištinski dnevruk na albanskom Jeziku Dita.

Potonja vest bi mogla biti protumačena ekcesriom da se tokom prošle nedelje ruje zbilo onih osam ubistava. Mogla bi se, čak, tumačiti i ar ticivilizacijskom Jer poseže za cenzurom i zabranama, a za one sklone crnom humoru mogla bi biti ı krunski dokaz da srpski uticaj - očitovan u progonima i zabranama - oseća u svakom „njenom“ kutku. U tragičrum okolnostima izricanja, međutim, ona Je tek svedočanstvo da je kosovska suakidašnjica ı dalje ispunjena međuetničkim nasiljem.

Još više, ona Je dokaz da je međuetručko nasilje ne Kosovu - Jednostrano. Krivci i žrtve su Jasno obeležru - na Jednoj su strani kosovski Srbi koji žele, uprkos ratu, da žive na vekovnim ognjištima, a na drugoj ekstremni Albanci koji im, upkos miru, to ne dozvoljavaju.

„Budući da misija UN na čelu sa Bernarom Kušnerom do sada konkretno nije ispurula nijedan zahtev SNV KiM i da se bezbednosna situacija krajnje pogoršala, Veće je odlučilo da pošalje specijalnu delegaciju u Njujork, u sediše UN, kako bi se pred Savetom bezbednosti UN zatražilo donošenje-hitne deklaracije i aneksa Rezolucije kojim bi se zašitila prava Srba ı omogućilo stvaranje funkcionalne samouprave na područijima gde Srbi žive“, zapisali su čelnici SNV u pismu Savetu bezbednosti.

Tejavom da će tek nakon njujorškog nevoljnog izleta Veće „odlučiti o daljem učešću u orgaruma privremene administracije“ kosovski Srbi, odnosno njihovi predstavruci ostavili su otvorena vrata za saradnju. 1 tu bi bio kraj priča i nagađanja da li Je oficijena srpska vlast bila u pravu kada ih je brzopotezno optužila za izdaju nacionalnih interesa, odnosno mogao bi biti da ruje istovremenog pisma Milanu Milutinoviću i pitanja ša je Vlada Republike Srbije preduzela kako bi zaštitila svoje stanovnišuvo, ustavno pravru poredak koji Je garantovan Rezolucijom UN i sprečila dalje nasilje nad svojim stanovniŠUOT?

IT, napokon, pravo pitanje je kako, tokom godine smrtonosnog mura na Kosovu, indolentnog odnosa Unmika i Klora i ignorantskog stava Beograda, na Kosovu još ima živih Srba. Koji bi, uprkos ratu ı miru, 1 dalje tamo da žive i sarađuju.

i

Na vanrednoj skupštini Srpskog narodnog saveza održanoj u subotu uveče većina delegata izglasala je nepoverenje dosadašnjoj predsednici i osnivaču ove partije, Biljani Plavšić. Rezultati tajnog glasanja pokazali su da je za njen odlazak bilo 129 delegata, naspram 105 njenih istomišljenika. Ovakve velike smene pa i u malim partijama neminovne su i očekivane uvek kada prelomni događaji poput lokalnih izbora u Republici Srpskoj donesu slabe rezultate i partiju uvedu u borbu za unutarpartijsku preraspodelu vlasti.

Biljana Plavšić je rođena u Visokom. U politiku je ušla direktno iz sveta nauke, ostavljajući za sobom mesto šefla odseka za biologiju, Univerziteta u Sarajevu. Od 1990-92 bila je član kolektivnog predsedništva Bosne i Hercegovine, ali je svoj autoritet gradila najviše u ratnim godinama, pa i u obilascima frontova na kojima je njena opcija „svi Srbi u jednoj državi“ postepeno ı u Bosni gubila. Još tada su po uzoru na Margaret Tačer novinari počeli da je zovu „Celična ledi“. Do 1996. bila je,kao bliski saradnik Radovana Karadžića jedan od dva potpredsednika RS.

U jesen 1996, u trenutku kada se psihijatar uveliko povlačio u područja daleko od Haškog tribunala, postala je predsednica entiteta. Nakon političkog zaokreta koji je ubrzo usledio postaje uz Milorada Dodika, premijera RS ona karta na koju je zaigrala američka administracija. Iz Srpske demokratske stranke izbačena je u julu 1997, nakon pretnji da će zbog korupcije tražiti hapšenje Kara-

džića. Tada je i krenula u osnivanje sopstvene partije. Njen politički zaokret zaustavljen je i iskomplikovan posebno od trenutka kada je pretrpela ubedljiv poraz na poslednjim predsedničkim izborima, na kojima je pobedio radikal Nikola Poplašen.

Oni koji su joj izglasali nepoverenje neće moći da naslede ime stranke (SNS-Biljana Plavšić), izvorni program SNS ne mopu drugi eksploatisati, jer su protiv njega samim tim što su glasali protiv predsednika.

- Ovo je vrlo dobra situacija, spremamo se za izbore i mi idemo dalje - sve ovo Plavšićka je rekla nakon poslednjeg poraza, sugerišući da se ne predaje, štaviše da Je uprkos svim porazima Još čeličnija i Jača. Sanja Ćosić