Delo

тријума и сироведемо га у стаклеиу боцу испуњену хлором натријум ће се одмах заиалитп и кад горењем буде сав утрошен, у боци впше неће имати ни хлора ни натријума. Ова два тела бнће заступњена ковом супстанцом т ј белом соном праишном, чнји нам је укус познат. Ну, како је боца садржавала само хлор и натријум , очевидно је да се сона прашина — со еастојп само из ове две супстанце. Со, коју смо на тај начин добнли, потпупо је чиста, а састлвљена је само нз хлора и натријума; ако је неко време оставимо да стоји у соби, она се неће овлажнти нити упити влагу. Дакле, чиста со, и без икакве прпмесе. не упија влагу, које увск има у ваздуху. Али сасвим се друкчије понаша со, која imje чиста, особпто пак сива со. Сива со у ваздуху постане тако влажна, да се иочне н растварати, а то је поуздан знак, да со нпје чиста н да у себи садржи таквих супстанца, које јако упијају влагу. Познато је да се со раствара у води, као и шећер, скоро подједнако како у хладној тако и у топлој водн. Ако саспемо неколико шака соли у чашу воде на обпчиој топлотп п ако се то бриж.Бпво штапићем меша, приметићемо после извесног времена да пос-ледња шака соли, коју смо у чашу сасули, остаје нераствсрена на дну чаше, иа ма како пажљиво мешали ту садржину чаше Овако добивен раствор зове се заси&ен, cimu раствор. Овај пример показује нам, да на одређеној топлоти вода раствара само извесну количину соли н впше не. Излијте ову течност у чанак п оставите га на миру на топлом месту, па пазите шта ће бити. После кратког времена вн ћете прнметити да у чанку има мање воде, јер ће вода на површини да се иостенено претвара у пару те тако да пспарава, а горњп слојевн раствора ће се згуснути, и као тежи пашће на дио суда, где ће се све внше и више прикуп.Бати густ н засићен раств )р сбни. Густина раствора рашће, дакле, од иовршине ка дну суда где је најгушКи. И, што дуже буде чанак стајао на томе месту, у њему ће све мање воде битп јер ое она непрестано претвара у иару и тако испарава. Најзад ће раствор да буде пресићен сољу и она ће почети да се скристалисава. То што сте овде приметили, можете опажати свакога дана при кључању воде, јер тада вода у облнку водене паре испарапа. Г1а п пз чанка вода је тако исто испарила и ако се napa није