Delo

387 с о тога и продају данас врло јевтино , а то чини опет да их сваки, па и надничар. може набавитн. Збиља, ви сте приметили да по неки често пута, кад проспу црно вино но триежњаку, а они те мрље од впна посипају сољу, замишљајући да ће се очистити умрљано место на трпежњаку. Али то је обмана. Истина, саставни део соли јесте хлор, и он бели платно, али хлор не испарава у додиру с вином, те и не може се на тај начин убелити упрљано место. Бељење хлором налази примене и у твориљама артије за писање , нарочито онда кад се хоће да има чиста бела артија. Што се настава више у масу шири , то се и прођа овога предмета увећава, а сем тога данас се више не задовољавају сивом артијом као некада, већ се тражи да je она бела. А само помоћу хлора дошло се до тако јевтине беле артије као данас. У Фабрикама у којима се прави посуђе од глине, со се употребљава прн глеђосању тих судова. То се ради врло просто. Баци се неколпко шака соли у нећ у коју јо метуто посуђе да се глеђоше. Услед топлоте со испарава, додир ове паре са печеном глином производи на зидовима судова ста класт слој, који је сјајан и непроходљив а зове се глеђ или глазура. Кујнска со има велике примене и нрп вађењу сребра. Велике количине сребрних руда у Америци не би се могле експлоатисати , да се није пронашао начин да се сребро вади номоћу живе ; али нри том послу треба претходно сребро довести у везу са хлором, а то се опет постиже пржењем сребровите руде, измешане са кујнском сољу. Со се много уиотребљава и при справљању тако званих расхлађујућих пића и разних расхлађујућих смеса. Познато је, да со кад се раствара, т. i. кад се као чврсто тело претвара у течно, да се тада тај раствор расхлади. На тај начин, кад топимо снег или кравимо лед који је претходно посут сољу, онда ћемо добити воду далеко хладнију од оне , коју бисмо имали без употребе соли. Тако на пример , ако ^змемо два дела снега или спрашеног леда п један део соли, онда ће та смеса имати хладноћу од 18°. Ето, с тога онн, што праве сладолед, увек посипају сољу лед, који се иалази свуда у наоколо око онога суда, у коме ће сладолед да се наирави.