Ekonomist

107

Код скривених резерви ствар стоји друкчије. Пошто се оне нигде не показују у билансу, збор акционара налази се у тоталном незнању, да ли су такви фондови дотирани или не, што значи да овде де ЈТасјо о дотацијама решава, у последњој линији сам управни одбор: — он узурпира себи једно право, које иначе припада само збору акционара.

Друга разлика односи се на фискус, т. ј. на државно право порезивања акц. друштава.

Исказане резерве јављају се у билансу као онај део чисте добити, који се не дели акционарима. већ се уноси у резервне фондове, и пошто фискус порезује чисту добит, то, по правилу, и тај део чисте добити преставља један порески извор.

Скривене резерве пак појављују се у билансу, т. ј. у рачуну добитка и губитка као „трошкови“, и као такви не подлеже порезивању, — што, у крајњој линији, преставља једну врсту дефраудирања порезе, одн. одлагања пореског плаћања на дуже време.

Да поменемо, најзад, и разлику, која се има појавити код публике при оцени друштвеног стања, одн. при оцењивању курсне вредности акција, — која разлика потиче „услед тога што су једне резерве познате свима, а друге само оном малом броју акционара (управни и надзорни одбор) који суделује при изради биланса. Услед ове разлике у ноторности одн. у оскудици исте оцена друштвеног стања може бити неједнака, према томе дали су резерве исказане или не. При исказаним резервама публика има доста тачно мерило; па томе следствено даје тачно и оцену о стању друштва, при постојању скривених резерви публика само нагађа величину истих, те је и њена оцена несигурна и променљива.

Важно је, и за моменат врло акутно питање: да ли је образовање резервних фондова потребно и корисно за друштво, за друштвене ортаке (акционаре), за друштвене повериоцег И пошто одговор на ово питање зависи поглавито од величине резервних фондова и од њихове намене, то се

морамо на овом питању мало опширније задржати.

Резервни фондови, као извор за покриће евентуалних штета, долазе, видели смо, као испуњење једне законом прописане дужности; и док се ти фондови крећу у границама