Ekonomist

108

које одређује сама природа друштвених послова'),“ дотле се образовање резервних фондова може обележити не само као једна законска дужност, већ и као једна целисходна, и за друштво као и за акционаре корисна мера: — благодарећи тим резервним фондовима друштво је стављено у могућност, да штете, које у току рада могу наступити, покрије не крнећи основни капитал.

Исто тако може се квалификовати као — и по друштво и по акционаре — целисходна политика образовање резервних фондова у циљу исплате (допуне) дивиденде и за ону годину, када слаби друштвени послови то не би дозвољавали. За друштво као целину ово је корисно, јер друштво, које стално исплаћује дивиденду односно које има извесну стабилност у овом погледу, ужива увек бољи глас и кредит од оног друштва, које има променљиву дивидендну политику, и које едне године исплати велику, а одмах за тим малу дивиденду.

Али обележавајући ову стабилност у исплати дивиденде као целисходну дивидендну политику, морамо одмах нагласити, да се и та политика, дакле и образовање резервних фондова у томе циљу, мора кретати у извесним границама. Тако на пр. уместан је поступак, ако друштво исплати (из тако створеног резервног фонда) дивиденду и у једној години када није било никакве добити, но под предпоставком, да је то била изузетна година, и да постоје сигурни изгледи, да ће идућа година дати довољну чисту добит за исплату дивиденде; али би ова политика била погрешна, ако би се применила за неколико узастопних година, — за такав случај умесније је обуставити исплату дивиденде за све време, када стање (рад) друштва то не дозвољава.

Резервни фондови, као извори за покриће евентуалних штета и за исплату (допуну) дивиденде престављају /едну врсту осигурања, п као такви они се, у горе изложеним границама, могу квалификовати као корисни и потребни; дотирање резервних фондова преко тих граница, — а у циљу повећања друштвене главнице или у циљу обарања курса акција

5) На пр. акц. друштво које се бави пословима скопчаним са великим ризиком „трговина, индустрија) мора имати веће резерве од оних који се не баве ризичним пословима.