Ekonomist

121

Творци земљорадничких кредитних удружења јесу Рајфајзен и Шулце Делић. Име првога везано је за стварање кооперативних удружења за кредит, а име другога за стварање популарних банака. Обе врсте ових удружења поникле су готово у исто време 1849 године.

Рајфајзенова удружења имају ове одлике: 1). Задругари не дају удружењу никакав удео; оно се оснива без капитала; акција нема'). 2). Задругари не примају дивиденду. Ако има зараде она служи за стварање једног недељивог и вечног фонда, који ће дозволити једнога дана — повећавајући се непрестано — да се престане са набавком капитала са стране и онда да се дају зајмови без интереса. Тако би била остварена замисао економиста француског Прудона о бесплатном кредиту. 3). Задругари су солидарно одговорни свим својим имањем. То је врло важна одлика која их убраја у ред кооперативних (задружних) удружења. 4). Искључена је свака награда за управљање пословима задругиним. Плаћен је само рачуновођа који је чиновник благајне. 5). Најзад ова су удружења инспирисана религиозним духом (у Немачкој, Француској, Италији и код нас у Словеначкој) што дозвољава да се лакше наметну задругарима обавезе, које су горе поменуте, и да се истовремено врши строги избор чланова, што у толико ојачава кредит самог удружења.

Шулце — Делићеве популарне банке имају заједничку одлику са Рајфајзеновим удружењима (или касама, како се још зову) само у томе што су и код њих сви чланови солидарно одговорни својим имањем. Иначе су више капиталистичке, мање демократске и имају ове посебне одлике: 1) акције су великог износа — 1.000 — марака, — али могу бити плаћене и у ратама. Износ акција је велики зато да би се уписник натерао да штеди; 2) подела добити акционарима, ради већег уписа акција и 3) доста велики интерес, који се наплаћује од дужника да би се имала зарада за поделу акционарима. Тако испада жртвован дужник кредитору; али шта мари то кад је кредитор овде опет економски слаб, кога хоће да начине капиталистом.

1) (Одкад их је закон натерао да имају свој капитал сваки је задругар дужан да поклони удео од 10 марака.