Ekonomist

128

И један и други систем организације установе за поделу земљорадничког кредита дају нам доказа да је за овај специјални кредит неопходно потребна непосредна веза и узајамно познавање и поверење кредитора и дужника. Ово правило важи за сваки мањи кредит а нарочито за земљораднички, јер је земљораднику врло тешко да испољи своју кредитну способност с обзиром на његову удаљеност од кредитних средишта која су по варошима.

Ево сад бројног стања задруга по разним државама.

Немачка. — Рајфајзенових удружења има око 15.000 са више од 1,500.000 задругара и обртом од 6 милијарди франака. Груписане су у 40 обласних савеза са једним Централним Савезом.

Шулце — Делићевих банака било је пред рат 1.200 са више од 600.000 чланова. Капитал им је био (акциски капитал, резерве и зајмови) фр. 1,600.000.— Износ одобрених зајмова био је 5 милијарди франака. Ове популарне банке не баве се искључиво земљорадничким кредитом али више од '/, одобрених кредита употребљено је на давање зајмова земљорадницима.

Поред ове задружне организације основана је у Немачкој законом од 31. јула 1895 године /7руска централна задружна каса (Фе Ргеизајасће Zentralgenossenschaitskasse) koja je снабдевена државним средствима и подвргнута државном надзору. Њен основни капитал био је 5 мил. марака, ускоро се пење на 20,— у 1898 год. на 50 и у 1909 на75 милиона марака. Подвргнута је ревизији Главне Контроле и надзору земаљског сабора. Њоме управља држава али за њене обавезе гарантира само њен капитал. Она даје зајмове задругама и савезним касама привредних задруга, затим земљорадничким и племићским задругама. Сме да ради са чековима и депозитима, да прима улоге на штедњу, да улаже готовину у ломбардне и меничне послове. Њен је задатак да за индустриски и селски средњи сталеж створи средишну тачку као што је Царевинска Банка за новчани и кредитни саобраћај велике индустрије и велике трговине. Она помаже лични кредит средњих произвођачких класа и обезбеђује задругама, које се баве личним кредитом како располагање потребним капиталима, тако и корисно улагање њихових употребљивих капитала. У 1917 г.