Ekonomist

147

може смањити долазак страног капитала, а поред тога треба знати да су економски младој држави осим капитала потребни и искрени руководиоци. |

Друго је питање да ли је могуће наћи кредита у ино" странству сада, када је свакој држави потребан капитал за поправку свог газдинства, поремећеног за време рата. Али и при таквом“ стању Краљевина са својим неискоришћеним природним богаствима је за странце мамац због велике зараде.

Ствар је само у томе, да се не праве препреке, већ да се стварају повољни услови за њихов рад и пре свега стабилност валуте.

Сва покренута питања, ма како се енергично приводила у живот, нису у стању наједанпут потпуно поправити стање и стога остаје у снази питање о утицају владе на операције са валутама, а пре свега питање о улози владине интервенције у овој ствари. Све ово подсећа на значајну улогу у регулисању курса валуте, коју је у своје време имала АустроУгарска Банка и Кредитна Канцеларија Руског Министарства Финансија. Али је то било могуће сасвим под другим условима, при другом односу количине папирно-новчаног обрта, стања трговачког биланса и међународног кредита, када је било говора само о изравнању курса, час повољног, час неповољног у држави, с обзиром на време експорта и импорта и рокова плаћања на страни. Под таквим условима и спекулација је могла мало утицати на курс. Сада, када је не само рачунски него и трговачки биланс Краљевства до последње године био неповољан, када државно газдинство још није доведено у ред, када се папирни новац, који је пуштен у саобраћај услед државних потреба, налази неуложен и када увек може бити бачен на пијацу у великој количини, улога Народне Банке или Министарства Финансија са својом у опште малом резервом валуте мора бити на новчаној пијаци знатно скромнија и ограничена само поправљањем привременог варирања на једну или другу страну.

На други начин или ће наступити сасвим непродуктивно бацање великих сума стране валуте, као што је било у Марту и Априлу 1920 год. и у јесен 1922 год. а резултат — побољшање курса док се валута баца, а после курс остаје исти или ће још више опадати. Изгледа да се Министарство Фи-