Ekonomist

152

Сем ове примедбе опште природе, морамо учинити на ову уредбу још једну примедбу која се односи на један детаљ.

Наиме, у смислу 5 12. Закона о заштити радника, „недељом је забрањен сваки рад помоћном особљу у свима предузећима предвиђеним у 5 1. овог закона. Изузетно од ове одбредбе може Министар Социјалне Политике одредити н други дан одмора за поједина предузећа и радње, око 3/, помоћног особља дотичног предузећа то затражи“. Према томе, ако “/, помоћног особља једнога предузећа затражи, да се место недеље узме као дан одмора неки други дан, Министар Социјалне Политике може одобрити тај захтев.

Међутим 5 6. Уредбе гласи: „Власници занатских и трговачких предузећа, у колико ова не спадају у радње предвиђене чл. 14. Закона о заштити радника, дужни су недељом своје радње држати целог дана затворене. Но ако би ЈЕ власника напред споменутих предузећа друге конфесије у једном месту то захтевала, може се за њих у место недеље завести који други дан преко недеље, у смислу 5 12. став 2. Закона о заштити радника, за време кога су дана дотични власници дужни своје радње држати целога дана затворене.“

Како се имају довести у склад ове две одредбе» Закон прописује, да Министар Социјалне Политике може на захтев У, помоћног особља „дотичног предузећа“ одредити место недеље други који дан за седмични одмор појединог предузећа, међутим уредба то условљава захтевом '/, власника предузећа „друге конфесије у једноме месту.“ Треба ли то разумети тако, да у '/, предузећа једнога места треба да се изрази · помоћнога особља за замену недеље неким другим даном Зашто се онда у уредби спомиње конфесија власника предузећаг Или се је једноставно хтело поправити тешку грешку закона у цитираном ставу другом 5 122 То је немогуће.

Једном речју ова Урудба о отварању и затварању радња коју је пословни свет очекивао са највећим нестрпљењем, јер се је надао да ће она унети мало више јасности и реда у то питање, не само да није испунила та очекивања, него је још више унела забуне и компликовала ситуацију.

Светислав Мародић.

Напомена. У међувремену, од кад је овај чланак написан, Министарство Социјалне Политике повукло је своје две уредбе о радном времену но отварању и затварању трговазких радњи; према томе, горе изнети разлози убедили су, најзад, и само надлежно Миннстарство.