Ekonomist

Нарочито је било важно, да се унапред утврди, да ли ће остати и даље у важности стални и ванредни државни

на целокупан пројект, прирези су имали да отпадну. Председник конференције није одговорио прецизно на ово питање H HO свему изгледа, да ће ванредни прирез од 30%, и даље остати у важности, као и самоуправни прирези.

Према израђеном пројекту, пореска обавеза пала би на сва акционарска друштва, командитна друштва на акције, друштва са ограниченим јемством, задруге, рударска и осигуравајућа предузећа, обавезна на јавно полагање рачуна, а Главно седиште им је на територији наше државе.

Од овог пореза ослобођена су: предузећа самоуправних тела, у колико служе непосредно у корист јавне управе; задруге које припадају Главном Задружном Савезу; предузећа по специјалним повластицама (Народна Банка, Државна Хипотекарна Банка и др.) Тенденција је новог пројекта да пореже и државна индустријска предузећа.

У погледу изналажења пореске основице, узета је слична одредба из мађарског закона који се сада примењује у Војводини и против кога се толико устаје. У члану 91 дата је дефиниција шта је рентабилитет и шта се сматра као солствена чиста имовина предузећа. Овде је усвојен предлог представника банака, да се краткоће и јасности ради, тачно прецизира шта је сопствена чиста имовина предузећа.

Највећу дискусију изазвао је члан 93, који предвиђа које се ставке, при изналажењу пореске основице, не могу одбити. Ту на прво место долази непосредни порез, са свима државним прирезима. И ако је плаћен порез једног предузећа чист расход и несумњив режијски трошак, представници министра финансија нису одустали од пројектоване одредбе.

Представник Удружења Банака образложио је и предлог је прихваћен, да се добровољни прилози не могу порезивати. Као што је познато, у последње време велика предузећа, а нарочито банке, помажу прилозима инвалиде, патриотска и Хумана друштва и разне опште корисне установе. Пореска је власт до сада такве издатке третирала као приход и порезивала их, и ако се овим замењује држава која не даје довољно за такве сврхе. Исто тако, има изгледа да ће се признати као расход и порез, плаћен за особље акционарских предузећа.

Велику је дискусију изазвало питање отписа покретног инвентара, као и непокретности. Исто тако дуго је расправљано О праву акционарских друштава да стварају разне фондове за сумњива потраживања, отлисе покретности и некретнина итд.