Ekonomist

271

(Ово би била слика данашњег стања наше индустријске радиности: продуцира се уз врло високе производне трошкове, а у количини. која је већа од пијачне тражње.

На многобројним конференцијама, које су поједине индустријске корпорације сазивале у циљу истраживања мера како да се помогне нашој индустрији у овом тешком положају, доношене су резолуције, у којима се, као узроци данашње индустријске кризе, обично наводи следеће:

1. Оскудица у обртном капиталу, — која натерује предузећа да редуцирају рад на половину и мање свога капацитета; 2. Недовољна циринска заштита, — која дозвољава јак увоз стране робе, услед чега је отежана продаја робе на домаћој пијаци:

3. Неуредан и скуп железнички и паробродски саобраћај, — услед чега је отежан долазак робе и на домаће и на стране пијаце;

4, Несређено и релативно врло високо пореско оптерећење, — које доводи нашу индустрију у неизвесност и у неповољан положај према страној конкуренцији.

У свима овим наводима има, несумњиво, много што шта тачнога; али ако извршимо марљиву анализу свих овде наведених узрока, моћићемо без тешкоћа утврдити, да су сви ти узроци, у колико су наводи тачни, већ обухваћени у „повећању продукционих трошкова“, што смо и ми горе означили као узрок кризе.

У циљу што прегледнијег објашњења, ми ћемо укратко анализирати сваки поједини од овде изнетих узрока.

Ад 1. Пре од прилике годину дана код нас се збиља осећала оскудица у обртном капиталу; и највеће новчане установе често пута нису биле у стању да ставе својим клијентима, чак и оним најсигурнијим, веће кредите на расположење. И при таквом стању ствари човек се збиља могао наћи у искушењу, да манко у обртном капиталу обележи као један од битних узрока индустријске кризе.

Данашње стање на новчаном тржишту показује сасвим дукчију слику. Све новчане установе имају, да се тако изра-