Ekonomist

297

конјунктура. Ту могу наступити разноврсне комбинације. Што се тиче стручних снага, њих има свуда и увек, лако се набављају а и брзо стварају и т. д. |

У сваком случају индустрија предпоставља извесно опште културно стање а пољопривредна, поред тога, и један општи извесан степен пољопривреде, а специјално њене биљне и сточне продукције.

Пољопривредна индустрија и пољопривредна продукција стоје у опште у тесној вези једна с другом. Пољопривреда, као што је речено, лиферујући сировине фабрикама ствара могућност за добивање разних отпадака, који су јој потребни. Ако је пласирани капитал у индустрији јоши у рукама пољопривредника, онда је то најидеалнији облик пољопривредне индустрије. У последње време тежи се оваком облику пољопривредне индустрије а нарочито код производње шећера (Чехословачка).

Када је пољопривредна пролукција једне земље дошла већ до таквог степена, да може рентабилно лиферовати сировине пољопривредној идустрији и када се на тој основи већ учврстила извесна пољопривредна индустрија, онда тек настаје прави развој у општој пољопривредној продукцији, онда се тек ствара оно, што се зове савременом пољском привредом. Она се без тога не даје у опште ни замислити, И баш због тога само земље пољопривредне продукције често пута дозвољавају и веће пласирање страног капитала у пољоправредној индустрији, како би подигли што пре и што боље своју пољопривреду и њену продукцију. Јако развијена пољопривредна продукција са развијеном пољопривредном идустријом јесте јак темељ у народном и државном животу и благостању и богатству земље и појединца код земаља пољопривредне производње.

Немамо разлога овде се упуштати у разне методе државне и приватне, који иду у прилог подизања или чувања појединих грана пољопривредне индустрије. Можемо само толико истаћи, да пренагомиланост фабричких продуката по саму пољопривреду моментано не би имала особитих штетних последица, какву депресију —рецимо, и то с обзиром на сам принцип пољопривредне индустрије. За пољопривреду су важнији отпатци од индустријских прерађевина. Често пута

EKOHOMHCT 20