Ekonomist

322

значај који ти спорови могу добити у најскоријој будућности, ми ћемо се овде на њима мало задржати.

Пре свега тешко је у извесним случајевима, повући прецизно демаркациону линију између пореза на саобраћајно пословни промет са покретним добрима и трошарине на исти артикал.

Узмимо, примера ради, да постоји саобраћајна пореза на пословни промет са житом, али тако, да се пореза плаћа само при првој трансакције, и да све доцније трансакције буду ослобођене од пореза (уз поднет доказ о порези која је већ једанпут плаћена). Ова се пореза, и по својој форми као и по свом ефекту, изједначује са трошарином на жито, где ова постоји у корист државе.

Ова тешкоћа у теорији постајала је и пре рата, али она није изазивала никакве спорове у практичној примени, једно због тога, што је број порезом на пословни промет оптерећених артикала био врло мали, а друго и због тога, што је начин наплате био такав, да је било непотребно разликовање између домаће и стране робе.

Пореза на пословни промет постојала је, пре рата, у форми таксе на рачуне, у форми таксе на пословна акта и цертификате меница, фрахт, коносман, варант, купо-продајни уговори итд. У форми таксе на берзанске закључнице; у форми таксе на акције, обвезнице и полице. Као што се види, код свих побројаних случајева порекло робе не може играти велику улогу: трговац плаћа таксу на рачуне и на друга пословна акта потпуно исту, па било да је роба коју продаје домаћег или страног порекла.

После рата број порезом на пословни промет оптерећених артикала повећао се, а начин наплате постао је много компликованији, — и вероватноћа да ће се спорови појавити врло је велика, судећи по најновијим законима о порези на пословни промет, који су уведени у Аустрији и Чехословачкој.

Друга је тешкоћа што неки облици трошарине личе веома много на порезу на производњу, тако да је много згодније операсати у циљу изједначења пореских терета — са царином, у место са порезом.

Узмимо, примера ради, трошарину на вино, ако се иста наплаћује у облику порезе на производњу (ареална пореза, или по-