Ekonomist
442 ,
телине или обичних трава, када је топлоте у ваздуху много више. онда употребити за једну камару 12,5—15 товара масе, а код отаве, која се с јесени лоше суши и провењава и око 95 товара масе. М код ових камара основни услов је сложити их добро и угазити. Нарочито средину треба добро; угазити. Направљену камару треба покрити сламом. Ову учврстити познатим начином,
Овако зденуте камаре, било велике или мале, почињу врети, загревати се и пушити већ после 12 часова. Температура се према величини, влажности масе и угажености камаре пење на 40, 60, 1009 С па и преко тога. 80" С је граница, преко које не би требало да се топлота пење. По свршеном врењу камаре се лагано хладе. Младе камаре се охладе за 4 а веће за око 6 недеља. 3
За справљање мрког сена овим путем може се употребити и сено са ливада, које се није могло досушити у откосу и камарицама због времена, а које би се иначе сушењем у откосу и камарицама справило. На тај начин је справљање мрког сена из оваквог помоћно средство, да се пољопривредник заштити од могуће штете.
Сва домаћа стока а нарочито говеда врло радо једе мрко сено, па било справљено од ливадских трава, било детелина или мешавина. Код добро успелог справљања мрко: сено има пријатан мирис и отворено мрку боју. Али ако загревање у свима деловима камаре није подједнако, онда ни боја није једноставна. Она може бити од бледо-мрке па све до потпуно затворено црно мрке. Боја је у толико затворенија, у колико се камара јаче загреје. Ако маса није довољно просушена, па је сложена у камаре, ток врења је сличан ономе код ансилаже — киселе сточне хране. Сувише исушена маса загрева се сувише и брзо и јако. Сено губи знатно од вредности. Ту може делимице наступити и угљенисање те поцрни као угаљ изгубивши као сено сваку вредност.
Справљање киселе сточне хране бива од материјала, који се на сунцу или не може да осуши услед велике количе воде или не може довољно добро да осуши. Ово код нас важи нарочито за доцно посејану сачму или лишће од. шећерне репе. Али кукуруз се може специјално гајити 32 справљање киселе сточне хране.